Hernieuwde iPod mini 1ste gen, nu met 16GB!

Door Qwerty-273 op maandag 24 augustus 2009 13:00 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 13.621

Bij de hype van de introductie van de iPod mini kwam ik destijds via een inkoopactie in het bezit van een blauwe iPod mini (nog voordat deze in de Nederlandse winkels kwam te liggen). Dat was ergens aan het einde van voorjaar 2004. Sindsdien heb ik erg genoten van de speler tijdens vakanties maar ook de dagelijkse rit naar het werk en weer terug. Al liep de laatste tijd het uithoudingsvermogen van de batterij toch behoorlijk terug naar net iets meer dan 1 uur speeltijd. Dat is een stuk minder dan toen de speler nog nieuw was. Daarom ben ik rond gaan kijken of het mogelijk was om de speler te voorzien van een nieuwe batterij, en in de daarop volgende speurtocht op het internet ook maar gelijk besloten om de aanwezige harde schijf te vervangen door een flashkaartje. Waarbij deze blogpost op Geek Technique toch de meest waardevolle informatie heeft geboden samen met de stap-voor-stap instructies op iFixit. Natuurlijk bleef het slechts een idee vanwege tijdsgebrek, maar toen de iPod niet meer wou opstarten en de gebruikelijke reset stappen geen soelaas boden toch maar aan het werk gegaan.

Na het speuren op het internet naar informatie over geschikte onderdelen en deze vervolgens proberen terug te vinden in de lokale winkels en webshops, dan toch uit eindelijk alle onderdelen bij elkaar gekregen. Een nieuwe batterij van 600 mAh en een compact flashkaartje van 16GB waarmee de originele opslag capaciteit verviervoudigd wordt.Hierboven zie je de verschillende spullen die ik heb gebruikt:
  • USB dock kabel
  • FireWire dock kabel - voor gebruik met de adapter
  • Philips earbuds aangezien de originele eerder dit jaar gesneuveld waren
  • Schroevendraaier
  • Replacement batterij met aan de achterkant van de verpakking 2 schroevendraaiers
  • Geheugen kaart
  • De iPod in zijn iSkin
  • De adapter voor gebruik met de FireWire kabel
Voordat er ook maar iets kan gebeuren met de iPod zal deze natuurlijk eerst uit zijn iSkin verwijderd moeten worden. En zullen de batterij en de flashkaart uit de verpakking gehaald moeten worden. Dit is natuurlijk een eenvoudig karwijtje en levert het onderstaande resultaat op.

Na het bestuderen van de verschillende stappen in de eerder genoemde handleidingen, hoe je het beste de iPod mini uit elkaar kan halen, ben ik aan de slag gegaan. Eerst verwijder je de twee witte plastic delen aan de boven en onderkant. Dit is een eenvoudige klus met de bij de batterij meegeleverde schroevendraaier en zie hieronder het resultaat.Vervolgens is het mogelijk om het grootste deel van de inhoud te verwijderen door deze er vanuit onder naar boven uit te duwen. Dit ging bij mij echter niet zo makkelijk en het duurde even voordat ik genoeg moed had verzameld om behoorlijk hard door te duwen. Dit had gelukkig wel het gewenste resultaat.Aan de achter kant van de printplaat zitten zowel de batterij als de harde schijf bevestigd. Na het om keren heb ik beide elementen verwijderd wat weer het volgende resultaat opleverde.Met het verwijderen van de batterij werd al duidelijk dat deze niet meer de originele vorm had, en dat was waarschijnlijk de reden waarom de iPod mini niet meer wou opstarten. Hij voelt behoorlijk opgezwollen aan en vergeleken met zijn vervanger is er een duidelijk verschil op te merken in de dikte.Het plaatsen van de nieuwe batterij en geheugen kaart is simpel, gewoon inpluggen en vervolgens een klein duwtje geven zodat ze ongeveer op de goede plaats zitten. Vervolgens duw je de hele constructie weer in zijn behuizing van boven naar beneden, dit ging stukken makkelijker dan er uithalen.Hartstikke benieuwt als ik was zette ik de iPod mini aan, wat de volgende melding op het display opleverde. In de eerder vermelde blogpost is na te lezen dat dit het verwachte scenario is waarna je met iTunes aan de gang mag gaan.Na het aankoppelen van de iPod mini aan de laptop met de USB dock kabel ziet iTunes de iPod mini en komt met de vraag of je de iPod wilt restoren. Nou dat zou wel handig zijn om weer te kunnen genieten van muziek onderweg.

Na een keer op "OK" en "Restore" te hebben geklikt en vervolgens de melding terug te hebben gekregen dat de update voltooid is kan de iPod mini ontkoppeld worden waarna de volgende melding op het display verschijnt.Na het koppelen van de iPod mini aan de adapter met de FireWire kabel en even gewacht te hebben, start de iPod mini volledig op en is klaar voor gebruik. Waarmee het volgende probleem zich aandient, welke cd's moet ik nu uit de kast trekken om die ruimte vol te zetten?Al met al heeft het hernieuwen van de iPod mini ander half uur gekost. Van begin tot eind. Het zal natuurlijk even duren voordat de batterij gewend is om intensief gebruikt te worden. Met het eerste gebruik lijkt het er op dat de batterij nu voor ongeveer 6 uur aan speelplezier biedt, maar of dit vol gehouden kan worden in de komende weken moet natuurlijk nog blijken.

Volgende: MIX 10K Smart Coding Challenge 01-'10 MIX 10K Smart Coding Challenge

Reacties


Door Tweakers user himlims_, maandag 24 augustus 2009 13:03

geweldig, hardware mods ... ontbreekt veel te veel op t.net, super dat jij een bijdrage leverd

Door Tweakers user _Apache_, maandag 24 augustus 2009 13:11

Wouw, mooi om te lezen. :) Wellicht is een firmware update nog handig, dan ben je hé-lé-maal up to date.

1st Gen iPod, reborn. :+

Door Tweakers user MaDLiVe, maandag 24 augustus 2009 13:11

Leuke tutorial, maar 6 uur? Dat wordt in het beste geval 8. Blijft toch wat weinig?


Door Henkbert, maandag 24 augustus 2009 13:21

Leuk! Maar wat ik mis, wat kost die hele grap in totaal? Is het rendabel?

Door Tweakers user xtremespeed, maandag 24 augustus 2009 13:22

6 uur is erg weinig, met flash moet ie 18 kunnen volhouden.
Dit wil ik doen met IPOD 1gen, back to the roots! :)

Door Tweakers user Qwerty-273, maandag 24 augustus 2009 13:23

@MaDLiVe:
Tja het is inderdaad niet zoveel als een 2de gen iPod mini, die met een beetje geluk wel 24 uur kan halen. Maar voor een 1ste gen is dit toch best goed te noemen met een 600mAh batterij.

@_Apache_:
Dit is volgens mij toch de laatse firmware voor de ipod mini 1ste gen?

@Henkbert:
Het heeft me in totaal ongeveer 50 euro gekost als ik het globaal na reken met de wisselkoers en verzendkosten.

[Reactie gewijzigd op maandag 24 augustus 2009 13:30]


Door Tweakers user _Apache_, maandag 24 augustus 2009 13:41

Dat weet ik niet, zou kunnen. Gebruik zelf geen iPod, gaf het aan als idee'tje :).

Nogmaals, goed gedaan man! Bewonder dit soort innovatieve vernieuwing.

Door Tweakers user pcprutser, maandag 24 augustus 2009 14:52

wow very nice!
kende ifixit.com niet, ff rondgesnuffeld, maar als mn iPod ooit kapot gaat buiten de garantie periode, is dit het overwegen waard!
Zelfs de tools kun je erbij kopen :D

Door Tweakers user netblade, maandag 24 augustus 2009 14:56

Ik ben geen apple fan, maar dit vind ik toch wel erg stoer. Maar hoeveel kost dit alles bij elkaar als ik vragen mag? Een iPod nano kost tegenwoordig ook niet bijster veel meer.

Door alex, maandag 24 augustus 2009 15:34

Is dit mogelijk met de 16GB compactflash ook om een ipod 4g 20GB te revampen?

Door Tweakers user BlackWhizz, maandag 24 augustus 2009 15:36

Dit truukje lukt ook met een creative zen micro. Maar je laat de tweaker spirit goed zien!

Door Tweakers user Demo, maandag 24 augustus 2009 15:46

Leuk projectje! Nu nog Rockbox erop ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 24 augustus 2009 15:46]


Door Tweakers user Derice, maandag 24 augustus 2009 16:59

Paste er geen andere batterij in met bijv. 2000mah?

Door Tweakers user MaDLiVe, maandag 24 augustus 2009 18:33

Een 2000mah batterij zal minstens 2x zo groot moeten zijn denk ik?

Door Tweakers user FatalZero, maandag 24 augustus 2009 18:34

Gaaf! Je brengt mij op ideeën. Heb zelf nog een iPod mini 2G liggen. Zal 'm binnenkort gaan resurrecten! :)

Door Tweakers user oddish2211, maandag 24 augustus 2009 20:57

wat is eigenlijk de maximum grootte van de harde schijf/flash card? 32GB?

Door Tweakers user Qwerty-273, dinsdag 25 augustus 2009 00:44

Op de blog van Geek Technique gaat men er eigenlijk vanuit dat je er minstens een flashkaart van 128GB in kan stoppen, tenminste men ziet geen redenen waarom het niet zou werken. Alleen de prijs is wat hoog om het "uit te proberen".

Over de capaciteit van de batterij; op e-bay en andere online plekken zie je vaak wel batterijen met een grotere capaciteit 800 of zelfs 900 mAh. Alleen zijn de meeste gebruikerservaringen daarmee behoorlijk negatief, en dat men slechts op de sticker de capaciteit waarmaakt. Vandaar dat ik zelf gekozen heb voor een meer "standaard" batterij waarmee over het algemeen minder problemen worden gemeld.

Mark van Geek Technique was wel bezig met het werken aan een mogelijkheid om flashkaarten in te bouwen in bijna elke iPod. Helaas is hij overleden voordat hij daar een schema oid van heeft kunnen vrijgeven. Zie ook deze blogpost:
http://geektechnique.org/...mory-into-almost-any-ipod

Door Tweakers user afraca, woensdag 30 december 2009 17:06

Uit je blogpost:
Dit ging bij mij echter niet zo makkelijk en het duurde even voordat ik genoeg moed had verzameld om behoorlijk hard door te duwen.
Dat ging bij mij een jaar geleden niet zo geweldig goed XD Uit wanhoop overgegaan van duwen naar een combinatie van trekken en duwen (half uit de case), waarbij het trekken niet zo'n succes was... Heb genoten van m'n Mini, lekker old-skool, maar geniet nu van m'n 30gb ipod video (generatie 5.5 )

edit: en als tweaker kan ik natuurlijk beamen, dat het inderdaad erg leuk is dergelijke dingetjes te doen. Zelfs toen hij kapot was, gaf ik het niet snel op en bleef "prutsen" om hem te reviven.

Zoals Demoniac hierboven zegt, nog even rockbox erop en je bent helemaal happy :D

edit2: Soms kan ik wat achterlijk zijn, en niet naar de post datum kijken. Dacht dat deze nog wel recent was, vergissing gemaakt dus :/

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 december 2009 19:25]


Door Tweakers user Qwerty-273, vrijdag 8 januari 2010 09:40

@afraca, maakt toch niet uit dat de reactie wat later gepost is ;-)
Het is inderdaad een zeer leuke bezigheid - vooral met het feit dat hij het toch niet doet op het moment dat je er aanbegint. En om nou een "monteur/reparatieservice" in te schakelen voor zoiets - dat ging me te ver, dus zelf lekker aan de slag gegaan destijds. En op het moment speelt hij heerlijk.Reageren is niet meer mogelijk