Vuurwerk 2021/2022

Door Qwerty-273 op maandag 3 januari 2022 19:00 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 4.181

Dit is een blogpost als voortgang op twee eerdere blog artikelen, namelijk Vuurwerk 2018/2019 en Vuurwerk 2019/2020. Vorig jaar heb ik blijkbaar geen blogpost online gezet, maar dit jaar weer wel.

Zoals elk jaar komt de discussie opgang met de betere wederhelft van onze relatie. Hoe zonde is dat vuurwerk van het geld, kan je niet beter kijken naar wat anderen afsteken, wat heeft dat nou voor maatschappelijk nut, etc. etc. Nu is dit wel (voor mij) traditie, en hebben deze discussies niet als resultaat dat er geen vuurwerk wordt gepland. Wel is het kosten aspect altijd een stevige discussie en daar komt dan ook vaak water bij de wijn kijken om toch mooi vuurwerk te hebben maar ook te kijken naar de portemonnee (of eerder de inhoud daarvan).

Zoals ook de eerdere jaren kom ik uit bij Piromax te Warschau. Dat is voornamelijk vanwege de eerdere ervaringen en ook dat het eenvoudig te bereiken is voor mij. Een andere Poolse "producent" (alles wordt natuurlijk gewoon in China gemaakt en verscheept richting Europa) is Triplex die net een tikje goedkoper is, maar wel een stuk verder weg zit. En als je verschillende YouTube video's bekijkt, dan komt vaak Piromax net wat lekkerder op beeld.

In de blogpost 2019/2020 schreef ik nog over de maatschappelijke discussie rond vuurwerk en om wellicht een keer te kijken naar de silent fireworks producten, dat is er nog niet van gekomen.

De uiteindelijke aankoop voor deze jaarwisseling was:

PXB2424 Titanium Green dit is een salute van 100 shots met een diameter van 20 mm en een CE categorie F3. Deze schiet niet alleen kaarsrecht om hoog, maar ook met een spreiding van links naar rechts voor een voller vullend effect. Wel is het voornamelijk harde knallen snel achter elkaar waarbij het visuele effect simpel is. Een video van het resultaat ziet er zo uit:

PXB3714 Fornax dit is een voorstelling van 48 shots met een diameter van 30 mm en een CE categorie F3. Deze schiet recht om hoog, waarbij er verschillende effecten de revue passeren. Het is een redelijk langzame voorstelling als je het vergelijkt met anderen. Een video van het resultaat ziet er zo uit:

PX-PRO 12 dit is een voorstelling van 91 shots met een diameter van 25 mm en een CE categorie F3. Deze schiet niet alleen kaarsrecht om hoog, maar ook met een spreiding van links naar rechts voor een voller vullend effect. Deze is merkbaar sneller dan de hierboven genoemde Fornax. Een video van het resultaat ziet er zo uit:

Totale kosten kwamen uit op 725 PLN, dat is ongeveer 160 EUR.

Eigenlijk had ik een ander lijstje met een voorselectie, echter in de winkel op 31 december waren sommige voorstellingen al uitverkocht. Zo zijn de Fornax en Pro 12 aangeraden als beschikbare vervanging van mijn selectie. Zo zat daar eigenlijk een voorstelling met shots met een diameter van 50 mm tussen - hierbij gaf Piromax aan dat ze dit jaar problemen hadden met de leveringen van alle 50 mm producten (behalve de per twee verpakte enkel shot PXO310 No Limits die vorig jaar onderdeel was van mijn aankoop).

Nog een gelukkig nieuw jaar!

Volgende: AOW? Weg ermee! 19-01 AOW? Weg ermee!
Volgende: Microdosing met psychedelica 02-12 Microdosing met psychedelica

Reacties


Door Guus, dinsdag 4 januari 2022 08:37

Mooie collectie, zelf geen ervaringen met Piromax maar deze zijn best leuk zo te zien.
Weet niet om welke prijzen het hier gaat, maar zal dit veel schelen met bijvoorbeeld NL of Belgie?

Hier ook elk jaar weer de discussie over het geld, maar toch vinden ze het uiteindelijk toch wel mooi :)

Door Friggler, dinsdag 4 januari 2022 14:35

Zijn leuke potten die van Piromax. Heb zelf ook een aantal van dat merk in het verleden gehad. Doet het toch in de regel wat beter als Triplex. Helaas ligt er een wetsvoorstel klaar waarin het F2 (dus consumenten)vuurwerk verboden moet worden. Misschien kunnen we er met z'n allen nog iets aan doen. Laat je horen via de site van Rijksoverheid:

https://www.internetconsultatie.nl/vuurwerkverbod

Door Tweakers user Jogai, dinsdag 4 januari 2022 16:10

Ik snap zo'n verbod wel. Ieder jaar schade, geweld tegen hulpverleners, slachtoffers en slecht voor het milieu/klimaat. Ik kijk ook altijd wel even, en het is wel mooi, maar de nadelen wegen denk ik toch wat zwaarder.

Door Jimmi, woensdag 5 januari 2022 08:19

Wow, je doet iets illegaals en gaat er op een publiek forum nog over pronken ook...
De politie melde dat er deze jaarwisseling niets uit de hand was gelopen, maar de ME moest wel door het hele land ingezet worden omdat mensen zich niet kunnen gedragen. Elke andere dag van het jaar zou er een gigantische ophef zijn geweest als de ME ingezet moest worden omdat de brandweer en ambulance met bommen worden bestookt. Maar op oudejaarsdag noemen we dit "normaal".
Dan heb je nog alle dieren die de hele dag in paniek zijn, mensen met longklachten kunnen niet naar buiten door alle fijnstof.

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 5 januari 2022 09:28

@Jimmi, ik woon niet in NL. En doe dan ook niets illegaals. Ook is F3 categorie vuurwerk 'hier' gewoon toegestaan voor de consument.

Het welbekende dieren argument is een kul argument. Voor het welzijn van het dier is een klein appartement in een stoffige drukke stad zonder voldoende beweegruimte en vrije toegang tot buiten ook niet ideaal. En dat is dan niet 1 dag in het jaar, maar 24/7. Geef je echt om dieren dan zorg je er voor dat mensen geen huisdieren meer nemen in grote steden (maar oh jee, dat is niet wat men wilt horen).

Het zelfde geldt voor mensen met longklachten (/me zwaait dan ook maar eens met zijn klachten). Dan moet je ook niet in een grote stad of dichtbij industrie gaan wonen als je daar zwaar last van hebt. Zullen we gelijk alle bomen en bloemen maar in de ban doen omdat we een (grote) groep mensen met hooikoorts hebben? Kanalen en meren dempen omdat een groep niet kan zwemmen en het verdrinkingsgevaar op de loer ligt?

Mijn kijk is wellicht niet een hard standpunt, want in een samenleving heb je met elkaar te leven. En dat betekent niet "Ik heb er last van, dus het moet verboden worden voor iedereen". Dat betekent gewoon met elkaar rekening houden, en daar dus ook af en toe van accepteren dat een ander dingen doet waar jij 'licht' last van hebt. Huisfeestjes met harde muziek tot 's ochtends vroeg, de klussende buren die voor weken doordringende sloop/boor geluiden produceren, honden eigenaren die de poep van hun lieveling op de stoep laten liggen, mensen die de sneeuw niet opruimen van 'hun' stoep, aso's die buiten de parkeervakken parkeren, mensen die op de stoep steppen of fietsen, rokende mensen buitenstaan net onder jouw raam, mensen die niet stoppen voor voetgangers op een zebra, voordringen in een rij, stennis schoppen als men te lang moet wachten of niet de zin krijgt, mondkapjes half op, mensen die vlak naast/voor je gaan staan en er voldoende ruimte een stap verder is, etc. etc. etc. etc. etc. En ja voor veel dingen zijn al regels, maar als we alles gaan verbieden of limiteren waar 1 iemand last van kan hebben, dan zullen we als maatschappij niet veel meer mogen doen.

De bommen en ME die Jimmi noemt hebben dan ook niets met normaal vuurwerk van doen. Dat is een probleem van de sociale groepen en de 'nood' om de groep te verdedigen tegen externe geïnitieerde veranderingen (en dit zijn dan de zichtbare uitspattingen). Zeker met een oppressief handhavingsapparaat die bij voorbaat bepaalde groepen al anders benaderd, dan kunnen juist daar conflicten ontstaan. Dat heeft helemaal niets met vuurwerk te doen. Of wil je ook voetbal hooligans een sub onderdeel van 'het vuurwerk probleem' maken omdat ook daar wel eens wat vuurwerk wordt afgestoken? We kunnen dan beter ook alle messen en vorken maar verbieden, want daar kan je met kwade wil ook behoorlijke schade mee maken. Lang leve de lepel!

// en excuses voor deze lap tekst, het irriteert mij enorm dat er altijd wel iemand is die met een wijzend belerend vingertje komt wijzen "Ik heb er last van, dus het moet verboden worden voor iedereen"

Door Tweakers user Harm_H, woensdag 5 januari 2022 11:36

Ik denk dat ik wel voorstander ben van georganiseerde, lokale sier vuurwerkshows.

Door Jurgen, woensdag 5 januari 2022 19:04

Klinkt voor mij meer alsof je je eigen asociale gedrag goed probeert te praten met “Ja maar en dit en dat dan”
Dat zou ik eerder willen bestempelen als kul, als iedereen zo denkt gaat er ook nooit iets veranderen.
Vuurwerk afsteken is geen noodzakelijk kwaad, mensen (en dieren) hebben er last van. Punt. Je kunt er rekening mee houden of niet. Om je toch een goed gevoel te geven over jezelf leg je de schuld bij andere factoren, om er vervolgens een schepje bovenop te doen door zelf vuurwerk af te steken. Je moet zelf weten wat je wel en niet laat, in het land waar jij woont lag het blijkbaar binnen de wet. Prima, maar ga het niet afschuiven op mensen die ervoor kiezen huisdieren te nemen of in de stad te gaan wonen. Genoeg huisdieren die prima vertoeven in een appartement, op die ene dag van het jaar na. Vuurwerk kan daarnaast blijvende schade achter laten. Brand, trauma’s bij dieren of stress bij ouderen. Dat valt niet onder rekening houden met elkaar, dat kan gewoon niet.

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 5 januari 2022 23:17

@Jurgen/Jimmi, een hondenbeet laat ook blijvende schade achter (zowel emotioneel als eventuele littekens). Er zijn nog veel meer dingen die ook schade veroorzaken of impact hebben op het leefplezier. En zoals al eerder aangegeven ben ik heus de kwaadste niet, maar als we alles gaan verbieden of limiteren waar 1 iemand last van kan hebben, dan zullen we als maatschappij niet veel meer mogen doen.

Samen leven betekent ook samen compromissen sluiten. En dingen van elkaar accepteren binnen redelijke kaders. Volgens mij valt legaal vuurwerk op een juiste en ordelijke manier afsteken tijdens enkele vastgestelde uren van een volledig jaar daar echt wel binnen.
(en onder invloed illegaal vuurwerk onvoorzichtig afsteken valt daar niet binnen)

[Reactie gewijzigd op woensdag 5 januari 2022 23:18]


Door K, donderdag 6 januari 2022 09:02

Qwerty-273 schreef op woensdag 5 januari 2022 @ 23:17:
@Jurgen/Jimmi, een hondenbeet laat ook blijvende schade achter (zowel emotioneel als eventuele littekens). Er zijn nog veel meer dingen die ook schade veroorzaken of impact hebben op het leefplezier. En zoals al eerder aangegeven ben ik heus de kwaadste niet, maar als we alles gaan verbieden of limiteren waar 1 iemand last van kan hebben, dan zullen we als maatschappij niet veel meer mogen doen.

Samen leven betekent ook samen compromissen sluiten. En dingen van elkaar accepteren binnen redelijke kaders. Volgens mij valt legaal vuurwerk op een juiste en ordelijke manier afsteken tijdens enkele vastgestelde uren van een volledig jaar daar echt wel binnen.
(en onder invloed illegaal vuurwerk onvoorzichtig afsteken valt daar niet binnen)
en laat dat nu juist het probleem zijn. Hier in de wijk steken ze vanaf oktober tot eind februari vuurwerk af. Ik woon niet in een drukke stad, heb dieren (hond & katten) en zijn elk jaar doodsbang. Met de jaarwisseling eindigt onze avond altijd in mineur. Ik snap niet waarom Nederlanders zo gek zijn op hun vuurwerk?! Het is mooi en het geeft een spektakel gevoel, maar mijn mening zijn er toch meer nadelen dan voordelen zoals hierboven al aangehaald. Overige doet onze overheid er niets aan om het verbod op vuurwerk ook daadwerkelijk te bestraffen, het is ook gewoon onmogelijk. Terneuzen stond met eindjaar in lichterlaaie, wat gaan ze doen? Iedereen een boete geven?

Trouwens wat een kul argument om te zetten dat mensen in een stad geen dieren kunnen nemen. Een kat kan prima vertoeven op een appartement, maar is toch wel degelijk bang van vuurwerk.

Ik vindt ook dat vuurwerk afsteken eigenlijk anno 2022 gewoon asociaal gedrag is. Genoeg dieren/mensen die hier last van ondervinden, nog maar te zwijgen over hoeveel mensen er op de ehbo/spoed belanden.

Door Tweakers user ucsdcom, donderdag 6 januari 2022 14:04

Dit klint erg als een analogie op de rokers discussie. De slogan was toen ook "we lossen het samen wel op." maar ook toen waren rokers die rekening met anderen wilden houden op 1 hand te tellen. Je werd als snel als gezelligheids bederver gezien als je vroeg om wat aanpassing.

Bij voorwerk is het afsteken etc. voor de meesten ook geen probleem. Net als Carbid schieten etc. Het probleem komt met beide zaken pas als men dit in een dichtbevolkte stad gaat afsteken, al of niet zwaar beschonken of agressief van een bad trip.

En al maanden vooraf liggen de Cobra's bij zoonlief (of dochterlief) onder het bed en sturen ouders de kinderen er mee de straat op om zich lekker te vermaken. En let op he: niet bij ons zelf voor de deur svp.!

De grootste en indrukwekkendste donderslag die ik ooit heb gezien is een zware sierpot die in plaats van flares in 1 harde dreun ontplofte. Dat maakt pas indruk. Niet de zoveel hondertste knal van de buurjongen.

Wordt er afgestoken op een afgelegen veld door personen zonder drugs en zonder slok teveel op, dan kan het gerust een feestje worden. En dan denk ik dat daar niemand bezwaar mee zou hebben, Maar de charme gaat er vanaf omdat velen het leuker vinden om 1 keer per jaar midden in de stad, bebouwing of je dorp oorlog te spelen en hun omgeving te molesteren er mee.

Dan is overleg geen antwoord. Of een verbod dat antwoord wel is? Nee, maar het is wel goed dat de discussie er is hoe we dit anders/leuker/beter kunnen doen voor vriend en vijand er van. Als die weg gevonden wordt is er enige regeling van het geheel, maar zou een verbod niet nodig hoeven zijn. Wie zegt of dit kan lukken?

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 januari 2022 14:07]


Door Tweakers user Andros, zaterdag 8 januari 2022 07:43

Harm_H schreef op woensdag 5 januari 2022 @ 11:36:
Ik denk dat ik wel voorstander ben van georganiseerde, lokale sier vuurwerkshows.
Dat wordt al jaren geroepen maar dat de vuurwerkbranche ook al jaren roept dat het organisatorisch niet haalbaar is omdat er simpelweg niet zoveel pyrotechnici zijn die op dezelfde avond kunnen werken wordt vreemd genoeg altijd straal genegeerd. Dan hou je een paar grote vuurwerkshows over, waarschijnlijk in of bij de grote steden en dat trekt een grote groep mensen aan, ow wacht, dat willen we nou net niet dacht ik?

Er is geen enkel probleem met legaal consumenten siervuurwerk. Elk jaar is er rottigheid door een kleine groep eikels die met zwaar illegale bommen uit Oost-Europa en China lopen te gooien. Stop die stroom bommen, die zijn al illegaal, en pak die eikels op. Verpest de jaarlijkse show voor de rest nou niet die geen overlast veroorzaken. We mogen toch al niets meer tegenwoordig.

Door Verantwoord, vrijdag 14 januari 2022 13:17

"We mogen toch al niets meer tegenwoordig."

Wat een ongelofelijke dooddoener is dat zeg. Er worden steeds meer dingen van ons afgepakt en we leven in een politiestaat. Schijnbaar vindt men het lastig om verder te kijken dan hun eigen pleziertje.

Er zijn genoeg mensen en dieren die er last door ondervinden. Of het nu onprettig is of omdat bijv. een rieten dak (per ongeluk) in de fik vliegt; men kijkt niet verder dan hun neus lang is.

In plaats van klagen dat we niks meer mogen zou het ons allen sieren als we het eens omdraaien en afvragen waarom er regels voor in het leven zijn geroepen.

Waarom is dit vuurwerk illegaal? Bijna iedereen met het vuurwerk ziet er geen probleem in. Het is toch maar een enkele pijl/klapper. Maar met jou zijn er tientallen anderen die het ook doen. En dan zijn het er ineens wél veel. Elk jaar is er leed door vuurwerk. Regelmatig is een omstander die er niets mee te maken heeft het slachtoffer omdat er een malloot is die heeft besloten dat hij/zij het wel kan en er toch niets kan gebeuren.

Daarom zijn georganiseerde shows een prima uitkomst. Los van het argument dat er niet genoeg pyrotechnici zijn is het organiseren zelf prima. Er is controle, er kan worden gehandhaafd en het is centraal. Dat er meer mensen moeten komen om het uit te kunnen voeren is een losstaand probleem.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)