Microdosing met psychedelica

Door Qwerty-273 op donderdag 2 december 2021 13:36 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 4.682

Wat is microdosing eigenlijk?

Microdosing is zoals de naam al een beetje door laat schemeren een zeer kleine dosis. In het geval van microdosing met psychedelica kan je dat zien als een zeer kleine dosis van wat je normaal zou nemen om een "trip" te maken. Het idee is dat je wel verschillende positieve effecten ervaart op fysieke en emotionele vlakken zonder dat je in een psychedelische trip terecht komt, bij zo'n trip horen onder andere visuele waarnemingen.

Een ander kenmerk is dat je deze kleine dosis regelmatig inneemt zodat je de positieve effecten langdurig waarneemt. Dit kan als langdurige planning, of alleen in perioden van hoge stress niveau's of op momenten van een zeer zware mentale belasting.

Wat zijn dan de positieve effecten?

Ieder persoon zit weer anders in elkaar, en ook zit er verschil in welke psychedelica en in welke verhoudingen er gebruikt wordt voor de microdosing. De meeste personen geven de volgende effecten aan:
  • energieker gevoel
  • creatievere mindset
  • helderder denken
  • beter focussen
  • positiever gevoel
  • aanwezig zijn in het nu
Is dat niet een beetje zweverig?

Hoewel een enkele onderzoeker voornamelijk naar placebo effecten lijkt te wijzen, is de algemene consensus ondertussen wel gedraaid en ziet men de positieve effecten eigenlijk bij de meeste microdosers terug. Zo heeft recentelijk Nature het artikel "Adults who microdose psychedelics report health related motivations and lower levels of anxiety and depression compared to non-microdosers" gepubliceerd. Dit onderzoek werd onderleiding van 'The University of British Columbia - Okanagan' uitgevoerd waarbij 8500 mensen uit 75 landen meededen. De helft volgde een microdosing regime en de andere helft niet. De groep die microdoosde gaf aan zich veel minder zenuwachtig en depressief te voelen en ook de stress niveaus waren merkbaar minder.

Hoe microdose je op een verantwoordelijke manier?

Er zijn verschillende bronnen op het internet die op decennia van ervaring advies geven hoe je kan microdosen op een verantwoordelijke manier. De website van de Microdosing Institute neemt je mee door een stappenplan. En de boeken van Michael Pollan geven ook zeer goede achtergrond en persoonlijk ervaringen.

Er zijn verschillende communities waarbij ook de veiligheid hoog in het vaandel staat. Belangrijk is ook dat alle stoffen die gebruikt worden voor microdosing niet verslavend zijn, je bouwt dus niet een afhankelijkheid op zoals je wel doet met bijvoorbeeld nicotine of alcohol. En je hebt dan ook geen ontwenningsverschijnselen op het moment dat je stopt met microdosing met psychedelica.

De meest voorkomende psychedelica is op basis van psilocybine paddenstoelen, of ook wel magic mushrooms genoemd. Waarbij gedroogde paddenstoelen die vervolgens vermalen worden tot poeder zorgen voor een makkelijker af te wegen consistente dosis.

Er zijn verschillende planningen die je kan volgen. Een daarvan is het Fadiman Protocol, gebaseerd op de ervaringen van Dr. James Fadiman die sinds de jaren '60 psychedelica aan het onderzoeken is. Veel van zijn ervaringen zijn samengekomen in het boek "The Psychedelic Explorer’s Guide". Hij omschrijft het heel samengevat als:
“On day one, you dose. Day two, you’re still having the effects. Day three, you should be noticeably not having the effects, and on day four you dose again. For self-study, that’s ideal because it gives you a chance to see what’s going on.”
Een andere planning staat bekend als de Stamets Stack. Ditmaal gebaseerd op de ervaringen van mycoloog Paul Stamets, of te wel een onderzoeker van paddenstoelen. Waarbij hij niet alleen kijkt naar psilocybine paddenstoelen maar daar ook pruikzwammen (Hericium Erinaceus of Lion’s Mane) en vitamine B3 (nicotinezuur of niacine) aan toevoegt.

Waar kan ik beginnen?

Het belangrijkste is natuurlijk om je goed in te lezen, en daarbij ook een community (of meerdere) te gaan volgen waar mensen hun eigen ervaringen delen. Die ervaringen kunnen je heel goed helpen met het maken van keuzes die positief voor jezelf zullen uitpakken. Het vinden van het juiste schema en type paddenstoel die het beste bij jouw past is een hele reis op zichzelf.

In Nederland kan je (gewoon) een smartshop binnenstappen en daar kunnen ze verschillende paddenstoelen aanraden, en kan je ook kant-en-klare microdosing pakken kopen. Ook heb je bijvoorbeeld iMicrodose waarbij je een abonnement kan afsluiten voor een maandelijkse levering van een microdosing kit waarbij ook een app zit om de voortgang en resultaten te volgen. Tevens bieden zij ook groepsessies en 1-op-1 teleconsults aan. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere aanbieders van vergelijkbare diensten en producten.Volgende: Vuurwerk 2021/2022 03-01 Vuurwerk 2021/2022
Volgende: De oplossing voor IJmuiden en omstreken 09-09 De oplossing voor IJmuiden en omstreken

Reacties


Door Tweakers user Brandts, donderdag 2 december 2021 15:49

Homeopathie in een nieuw jasje.

Door Nesaja, donderdag 2 december 2021 19:53

Mexicaanse :) vroeger een hoop lol aan beleefd.

Door Tweakers user mux, vrijdag 3 december 2021 08:31

Het is helaas zoals gezegd waarschijnlijk homeopathie in een nieuw jasje; de gelinkte studie is bijzonder rijp voor p-hacking (d.w.z.: er worden vele mogelijke effecten bestudeerd en alleen de positieve effecten gepubliceerd), en andere studies hebben reeds veel twijfel gegooid op de mogelijke effectiviteit, gezien er geen dose-response lijkt te zijn, zelfs in kleine studies.

En daarnaast voelt het een beetje als verloren moeite. Dit spul is veel beter om gewoon op te trippen, niet om onvoelbaar in te nemen. Zeker niet voor zulke kleine effectgroottes.

Door Vincent, vrijdag 3 december 2021 09:18

"Belangrijk is ook dat alle stoffen die gebruikt worden voor microdosing niet verslavend zijn, je bouwt dus niet een afhankelijkheid op zoals je wel doet met bijvoorbeeld nicotine of alcohol. En je hebt dan ook geen ontwenningsverschijnselen op het moment dat je stopt met microdosing met psychedelica."

Dit gaat iets te kort door de bocht. De stoffen zijn inderdaad niet lichamelijk verslavend, zoals nicotine, alcohol of heroïne, en je bouwt dus inderdaad geen lichamelijke afhankelijkheid op en zal geen ontwenningsverschijnselen ervaren. Maar geestelijk zijn ze wel degelijk verslavend, geestelijk is immers vrijwel alles verslavend. Dus als je bij langdurig gebruik je chronisch beter voelt (lees: minder depressies, energieker, beter focussen, etc.) door deze middelen dan zal je wél een enorme klap kunnen ervaren op dat punt als je er weer mee stopt. Vergelijk het met cocaïne: dat is óók niet lichamelijk verslavend, maar tóch iets waar de meeste regelmatige gebruikers door de enorme als positief ervaren effecten vaak niet makkelijk meer vanaf komen...

Door BB88, vrijdag 3 december 2021 09:49

Microdosing vind ik ook interessant, maar ik heb er geen ervaring mee. Onlangs kwam ik op YouTube de podcast van Jordan Peterson tegen over wetenschappelijk onderzoek bij full dosing. De effecten van full dosing zijn fascinerend. Er wordt ook genoemd dat instructie, setting en begeleiding belangrijk zijn voor de veiligheid. Een significant deel van de onderzochte personen kreeg te maken met een bad trip. En zonder goede begeleiding kan dat flinke problemen veroorzaken. De bad trip had achteraf overigens veelal positive effecten. Deze positive effecten zijn dan vaak ook blijvend voor een lange tijd.

https://youtu.be/NGIP-3Q-p_s

Mij zou het niet verbazen als microdosing in een bepaalde mate wel effectief is. Goed wetenschappelijk onderzoek is echter lastig uit te voeren. De hierboven genoemde zorgen over het gedane onderzoeken lijken mij reëel.

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 3 december 2021 10:05

als ervaringsdeskundige: kan heel leuk zijn, kan ook zwaar vallen (bad trip) als je dat een keer meegemaakt hebt ben je er snel van genezen :+

Door Tweakers user Cybje, vrijdag 3 december 2021 10:56

Top dat je dit blogt! Ik microdoseer zelf niet, maar interesseer mij altijd erg in hoe bepaalde stoffen effect hebben op het functioneren van onze hersenen (en dat die vaak ook weer hun eigen voordelen met zich mee brengen), zoals de MDMA assisted therapy onderzoeken van MAPS en de boeken van Alexander & Ann Shulgin.

Of je nou wel of niet dit soort dingen wilt gebruiken, ik kan eigenlijk iedereen aanraden je eens te verdiepen in die dingen, omdat je ook heel veel leert over hoe je hersenen werken en waarom het soms onder invloed van een stof makkelijker is een significante wijziging te maken in je leven dan zonder (zoals stoppen met roken). Die kennis kan soms ook nuttig zijn voor een leven zonder onder invloed te zijn.

Veel stoffen hebben jammer genoeg een slechte naam gekregen onder de noemer drugs (and drugs are bad...), maar er is best veel interessants mee mogelijk. Vaak is het niet een op zichzelfstaand geneesmiddel natuurlijk, maar je moet het meer zien als een gereedschap om te gebruiken ter ondersteuning van dingen in je leven (creativiteit, leren, therapie-achtige dingen).

Door Tweakers user JorisV, vrijdag 3 december 2021 12:33

Bijzonder interessant onderzoeksterrein en het zou me niet verbazen als hier de komende jaren ontwikkelingen in komen. Echter ..
Het onderzoek staat in de kinderschoenen en veiligheid is niet geborgd. De producenten kunnen geen betrouwbare, consistente producten leveren. Bij cannabis ging dit ook zo en een onderzoek van 50 producten met cannabis liet zien dat vrijwel iedere keer er niet in het potje zat wat op het etiket zat en dat een gedeelte van de producten vervuild was (pharmacologische weekblad 3-11-2017). Inmiddels is dit veilig te krijgen op voorschrift en via de apotheek.
Met de genoemde paddo's en andere stoffen zou ik dan ook nadrukkelijk niet zelf gaan experimenteren.

Door Peter, vrijdag 3 december 2021 21:41

Wat goed is om te realiseren is dat microdosing qua dosering nog erg onnauwkeurig is. Paddo’s drogen en het poeder afwegen lijkt heel precies. Maar vergeet niet dat niet elke paddo evenveel werkzame stof bevat. Dus je poeder bevat niet altijd dezelfde hoeveelheid psilocybine.
Voor lsd is dit hetzelfde verhaal. Je dosering exact afmeten met een stof waarvan een normale dosis al in de orde van 100 microgram ligt, laat staan een microdosis, is niet te doen. Ook al laat je het testen. Wat ook een bepaalde onnauwkeurigheid heeft altijd.

Door Hippocampus, zaterdag 4 december 2021 15:51

In het geval van microdosing met psychedelica kan je dat zien als een zeer kleine dosis van wat je normaal zou nemen om een "trip" te maken.
Het lijkt me niet onbelangrijk om te kijken waar men vandaan komt. Ben je een ervaren gebruiker dan kan ik me voorstellen dat je door minder te gebruiken de wereld anders gaat ervaren ja. (De gewenning die mening gebruiker heeft opbouwt zal er misschien ook voor zorgen dat microdosering eerder weinig merkbaar effect oplevert) Ik vraag me af of dat effect evenzo aanwezig is als men nog nooit eerder die stofjes gebruikt heeft en er mee gaat beginnen.
energieker gevoel
creatievere mindset
helderder denken
beter focussen
positiever gevoel
aanwezig zijn in het nu
Stopt men met alcohol, nicotine of cannabis zou men deze effecten ook kunnen ervaren. ;)
Daarom bedoel ik, is het juist de aanwezigheid van die stofjes in kleine mate of gewoon het gebrek aan grote mate van diezelfde stofjes die het verschil maken?

Door Nesaja, zondag 5 december 2021 00:00

Hippocampus schreef op zaterdag 4 december 2021 @ 15:51:
[...]

Het lijkt me niet onbelangrijk om te kijken waar men vandaan komt. Ben je een ervaren gebruiker dan kan ik me voorstellen dat je door minder te gebruiken de wereld anders gaat ervaren ja. (De gewenning die mening gebruiker heeft opbouwt zal er misschien ook voor zorgen dat microdosering eerder weinig merkbaar effect oplevert) Ik vraag me af of dat effect evenzo aanwezig is als men nog nooit eerder die stofjes gebruikt heeft en er mee gaat beginnen.

[...]

Stopt men met alcohol, nicotine of cannabis zou men deze effecten ook kunnen ervaren. ;)
Daarom bedoel ik, is het juist de aanwezigheid van die stofjes in kleine mate of gewoon het gebrek aan grote mate van diezelfde stofjes die het verschil maken?
Ben sinds 2 maanden helemaal gestopt met drinken van alcohol en kan me daar wel in vinden.

Door Yippe, maandag 6 december 2021 07:50

Niet dat het direct met microdosering heeft te maken, maar ik ben twee jaar geleden (na een jaar inlezen) uit nieuwsgierigheid (en midlife :-) eens gestart met psychedelica. (lsd) Ik heb er spijt van dat ik dit niet 20 jaar eerder heb gedaan. Wat een eye-opener! Ik dacht eerst dat dit meer iets was voor zweverige mensen en niet voor een boeren hork zoals ik. Nu klink ik wellicht toch zweverig, maar het geeft je echt nieuwe inzichten. Het voelt als een mindreset en ik voel me letterlijk maanden na een trip nog steeds tiptop!

Microdosering wel eens geprobeerd, maar ik kreeg er vooral een onbestemd gevoel van. (en wanneer de lucht wat rozer begon te worden wist ik dat ik een iets te hoge dosering had genomen)

Door pl3xt0r, maandag 6 december 2021 07:56

Erg jammer dat er nog steeds een groot taboe is op het gebruik van psychedelica.
Gelukkig begint het weer zijn weg terug te vinden in de therapeutische wereld!
Als je ook leest hoe psychedelica ooit op de lijst van verboden middelen is gekomen...
Zo jammer want er hadden zoveel mensen mee geholpen kunnen worden!

Door Tweakers user terabyte, maandag 6 december 2021 21:09

Als ervaringdeskundige met zowel micro -als macrodosering pleit ik voor zo snel mogelijk legalisering van de speciale paddestoelen.

Gelukkig kun je wel legaal een growkit kopen, het is is echt de moeite waard, maar je moet goed voorbereid zijn. Je intenties moeten goed zijn, en je moet je vantevoren bewust zijn dat het laat zien (bij een volle dosis) waar jouw pijnpunten liggen, waar je aan zou moeten werken (weggestopte trauma, vastzittende emoties, etc). Als je je daar maar van bewust bent, bestaat er niet iets als een bad trip, hoogstens een 'challenging trip'. Ikzelf beschouw het als een wedergeboorte en dat is niet per se makkelijk.

Maargoed, op deze site heb ik het er niet over (op GoT is het verboden om er over te spreken), maar Reddit heeft genoeg geschikte subreddits voor informatie over micro en macrodoseringen

Door iemand, maandag 20 december 2021 15:16

Zoals wel vaker bij dit soort onderwerpen vooral ophemelende opmerkingen van mensen die het ervaren hebben en zich nog nooit zo goed hebben gevoeld. Lees hier: "ik beschouw het als wedergeboorte" en "het voelt als een mindreset". Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar ik ben hier om de andere kant ook even te belichten.

De studies zijn natuurlijk allemaal niet even helder. Ze zullen niet allemaal zeggen dat het ongevenaard is, dat je nog nooit zoiets hebt meegemaakt, en je het móét meemaken omdat je anders iets mist.

De andere kant van het verhaal is minder prettig. Ik ben na het gebruik van psychedelica in een psychose beland. Daar heb ik 5 jaar later nog steeds dagelijks last van. Werkeloos, gestopt met studie, in een bijstandsuitkering. Omdat het hoofd niet meer werkt. De trip zelf was leuk, voelde me ook maanden daarna nog tiptop, zoals Yippe hierboven schrijft. Klinkt allemaal als een onvergetelijke ervaring en iets wat je niet wilt missen. Nou, ik had het dus liever niet gedaan, dan zat ik er nu niet zo bij.

Zo kan het dus ook lopen. Dan zijn de argumenten daartegen, ja je bent vast gevoelig, je hebt trauma's of een slecht verleden. Nee, geen van beide, ik had een perfect lopend leven dat ineens stil is komen te staan, ik ben liefdevol opgevoed en nooit enig probleem gehad. Deed een WO opleiding Informatica. Tot het mis ging en ik werd opgenomen.

Dus begin er niet aan, het kan je dood betekenen.

Graag gedaan.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)