De oplossing voor IJmuiden en omstreken

Door Qwerty-273 op donderdag 9 september 2021 11:14 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 3.230

Eerst even een hele beknopte geschiedenis les:


En dan een kort overzicht van de problematiek:


De laatste dagen is IJmuiden en Tata Steel weer erg in het nieuws. Het is vies en niet meer van de huidige tijd. Er wordt vervolgens gewezen naar de politiek om dit probleem op te lossen.

Het eerste vraagstuk is natuurlijk of je überhaupt wel staal productie in NL moet houden. Doen we dat niet, dan hebben onze Oosterburen op dit moment nog voldoende industrie die ons daar in kan voorzien. Maar ook daar zal de groene vlag steeds harder gezwaaid worden. De keuze die je dan moet maken is of je als NL afhankelijk wilt worden van buitenlandse leveranciers of niet (we zijn dat natuurlijk al voor tal van andere grondstoffen). Je zal daar harde afspraken moeten maken binnen de EU, welke landen de last van zulke industrie op zich zullen nemen.

Hoewel Tata Steel zelf al hard bezig is met bijvoorbeeld HIsarna voor de reductie van CO2 is dat nog steeds niet een complete oplossing, het produceert nog steeds vervuiling alleen wel een stuk minder.

Vattenfall, LKAB en SSAB hebben met hun HYBRIT productie process wel het staal maken vormgeven zonder fossiele grondstoffen en dus ook zonder CO2 uitstoot.

Is dat een oplossing voor IJmuiden? Je zit nog steeds met een groot gebied dat al vervuild is, ook al zou je vanaf vandaag alleen nog maar staal produceren via een schone methode. Dat is ook het geval als je vanaf vandaag deze industrie compleet sluit. De vervuiling blijft, er komt alleen niet meer bij.

Misschien is de meest gezonde optie wel, het richten op een schone productie methode EN het ontruimen van de omliggende gemeentes IJmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee. Dan is er namelijk ook geen probleem meer met de huidige vervuiling die vandaag de dag al het leven van deze mensen beïnvloed.

Hoogst waarschijnlijk is dat ook nog de goedkoopste optie ook. Hoewel je iedereen uit zal moeten kopen, zorg dragen dat er voldoende nieuwe woningen als vervanging elders in het land worden neergezet, etc. Zorg je daarmee wel dat je niet decennia vast zit aan door de overheid gedragen kosten van sanering etc. waarmee er nog geen oplossing voor die regio naar boven komt drijven.

Volgende: Microdosing met psychedelica 02-12 Microdosing met psychedelica
Volgende: Hernoem de Vijfheerenlanden in Vianen. 07-'21 Hernoem de Vijfheerenlanden in Vianen.

Reacties


Door Tweakers user walteij, donderdag 9 september 2021 13:40

Hoezo is ontruimen volgens jou een goede oplossing? Want met alleen ontruimen is de vervuiling die er was, nog steeds niet opgeruimd. Wat je zelf ook zegt: De vervuiling blijft, er komt alleen niet meer bij.
Het enige verschil als je alles daar gaat ontruimen, is dan de mens er geen last meer van heeft, om de simpele reden dat ze er niet meer komen. Schone productie en sanering is de enige oplossing, maar dat is wel een verdomd dure.

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 9 september 2021 14:50

Het is de oplossing (die ik zie) om de impact op de mens (want daar draaien al die onderzoeken en de regelgeving uiteindelijk om) te minimaliseren. Sanering is natuurlijk in alle gevallen een project - het is alleen de vraag of je de mensen in de viezigheid laat zitten (met de mogelijke gezondheidsrisico's) of dat je de mensen daar buiten plaatst.

Door vanaalten, donderdag 9 september 2021 14:57

Als je dit een oplossing noemt, dan ben je puur technisch bezig en heb je de grote olifant in de kamer compleet gemist: wie gaat dit betalen?

En ombouwen, wat als de groene variant minder rendabel is dan de huidige, wie gaat er opdraaien voor dat verschil?

Technisch is het allemaal niet zo moeilijk, maar het is pas een oplossing als het financieële plaatje meegenomen wordt.

Daarbij, als je de inwoners van de steden er omheen gaat uitkopen, dan gaan er wat groningers met aardbevingschade vergelijkbare dingen eisen. En begrijpelijk ook. Dus politiek zal er ook wat moeten bewegen.

Oplossing is verre van eenvoudig, vrees ik.

Door Tweakers user Andros, donderdag 9 september 2021 17:36

Dus wat je eigenlijk zegt is NIMBY. We hebben dat staal toch echt nodig voor vanalles, het moet toch ergens gemaakt worden. Je voorstel om het dan maar ergens in Duitsland te gaan doen is gewoon het probleem verplaatsen. Om de een of andere rare reden wordt zo'n fabriek voorgesteld alsof ze alleen maar bestaan om met opzet te vervuilen als een soort badguy uit een slechte film. Ja, er zal iets moeten gebeuren aan de vervuiling net zoals alle andere smerige locaties. Maar gewoon dat bedrijf wegjagen naar een ander land gaat niets helpen, dan zoeken ze gewoon een land zonder zeikerds en met goedkope arbeid, daar zijn er genoeg van. Wij zijn uiteindelijk ook gewoon vragende partij voor hun producten, dan zul je daar als land/omgeving toch iets mee moeten.

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 9 september 2021 21:38

Met Duitsland bedoelde ik niet dat je daar nieuwe industrie neer gaat zetten. Maar dat je bijvoorbeeld bij ThyssenKrupp in Essen of ArcelorMittal in Bremen (of Gent in België) voortaan gaat winkelen voor staal. Die industrie staat er al, en is logistiek gezien niet "ver".

Politiek is het een vraagstuk (zeker als je kijkt naar de EU) of wij in NL deze industrie nog echt wel zelf moeten willen doen. Binnen de EU kunnen we dat namelijk veel meer centreren en daardoor ook optimaliseren. En dan wordt het financiële plaatje ook beter door de schaal vergroting.

Door hoi1234, vrijdag 10 september 2021 10:19

Productie naar het buitenland brengen, is wat mij betreft het verschuiven van een probleem. Ook in het buitenland leven mensen die blootgesteld zullen worden aan de staalindustrie. Misschien dat ze in het buitenland betere locaties hebben om deze industrie neer te zetten in een omgeving waar geen mensen wonen. Maar zal de staalindustrie daar niet flink moeten uitbreiden om aan de vraag te voldoen? Dat zal dan weer betekenen dat er nog meer gebied vervuild raakt. In ieder geval heeft iedere wereldburger evenveel rechten op een schone woonomgeving.

Door Shadow, vrijdag 10 september 2021 14:43

Ontruimen van IJmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee? right!
In de regio IJmond wonen 160.000 mensen. Waar moeten die allemaal gaan wonen?

Totaal geen haalbaar plan wat je schetst en veel te simpel gedacht om alles maar in het buitenland te produceren. Bovendien is dat verplaatsen van het probleem naar daar. Verplaatsen naar het VO zou ook nog betekenen dat al dat staal hier naar toe moet met zeeschepen. Tel uit je winst. Daarnaast zijn er 9000 mensen die direct bij TATA werken, hoeveel mensen werken er in de toeleveringssector die getroffen zullen worden?

Door Tweakers user servies, vrijdag 10 september 2021 15:22

Zoals hori1234 al zegt: productie naar het buitenland is geen oplossing. Dat is alleen verplaatsen van het probleem en waarschijnlijk wordt dan het proces ook nog eens NIET aangepast/verschoond. Daarnaast zijn we al te afhankelijk van het buitenland voor veel productie.
Hierhouden en het proces herzien/schoonmaken, desnoods met flink wat subsidie.

Sowieso wil ik al dat volk van daar niet hier in de buurt hebben }>

Door Tweakers user GekkePrutser, zaterdag 11 september 2021 00:31

Ontruimen van de dorpen is echt geen oplossing. Er is al een enorm woningtekort, en die mensen hebben daar van alles opgebouwd.

Het is gewoon iets dat niet meer zo dicht bij een woongebied thuishoort. Net zoals de meeste andere zware industrie uit Nederland is verdwenen. Het wringt teveel en ze kunnen er ook niet uitbreiden. Ik zou het gewoon laten verhuizen naar het buitenland. Sinds het in Indiase handen is, hebben we er economisch toch niks meer aan.

Saneer het gebied dan en maak er een mooi woongebied van, geeft ook een hoop banen en lost een hoop problemen op waar we in de maatschappij last van hebben.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 11 september 2021 00:40]


Door Ton, zaterdag 11 september 2021 12:23

Het is gewoon iets dat niet meer zo dicht bij een woongebied thuishoort. Net zoals de meeste andere zware industrie uit Nederland is verdwenen. Het wringt teveel en ze kunnen er ook niet uitbreiden. Ik zou het gewoon laten verhuizen naar het buitenland. Sinds het in Indiase handen is, hebben we er economisch toch niks meer aan.
Goed geschoolde banen die allemaal belasting betalen. Gezien de hoeveelheid banen heel belangrijk voor de economie. Ik ben zeker geen voorstander van een 2e RSV affaire, dus hopelijk komt er een goede en gezonde oplossing. Zomaar opheffen is geen oplossing en jarenlange overheidssteun zonder visie ook niet. Geen gemakkelijke keuze dus. Daarbij is het makkelijk om pro boer en anti industrie te zijn, dus ben ik bang voor de "populaire" besluiten.

Kijk naar Schiphol, want daar werken 60.000 mensen. Hoort dat dan ook niet meer in Nederland thuis? Laten we eerst maar eens starten met de oplossing die Tata heeft bedacht en op korte termijn sluiten van alle pellet-/kolencentrales in NL.

Door Tweakers user GekkePrutser, zondag 12 september 2021 14:27

Schiphol is een heel ander verhaal. Daar maakt de ligging echt uit. Hier niet. Bovendien is Schiphol van ons.

En ja we krijgen wat grijpstuivers binnen uit de betaalde inkomstenbelasting maar het bedrijf is niet meer van ons. Dus alle winsten gaan naar India toe. Daar offeren wij ons milieu voor op. De winst vliegt weg terwijl de kosten (milieu impact) hier ge-externaliseerd worden. Staatssteun vind ik ook absoluut niet acceptabel bij een buitenlands bedrijf. Als er staatssteun komt, dan moet die uit India komen.

Ik ben trouwens absoluut niet pro-boeren hoor. Ik vind juist dat we de landbouw af moeten bouwen tot een duurzaam niveau, ook rekening houdend met dierenleed. Het is allemaal te intensief geworden.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 september 2021 14:33]


Door Rob, zondag 12 september 2021 16:41

Tata steel zou eigenlijk voor elektriciteit en gasgebruik de particuliere prijzen moeten betalen (net zoals bv nederland dat helaas niet doet). Vervuiling is bij wet vastgelegd en men dient de normen te honoreren of per direkt te stoppen. CO2 rechten dienen flink ingemomen te worden, gratis certificaten aan buitenlandse partijen is zwarte piet spelen, dat schijnt heden ten dage beladen te zijn ..

Door Tweakers user Andros, maandag 13 september 2021 12:49

GekkePrutser schreef op zondag 12 september 2021 @ 14:27:
Schiphol is een heel ander verhaal. Daar maakt de ligging echt uit. Hier niet. Bovendien is Schiphol van ons.
De ligging van zo'n fabriek kan zeker wel uitmaken. Het ijzererts zit niet in de bodem in IJmuiden maar wordt er wel verwerkt. Dan is het praktisch als je met een zeeschip bij die tent kunt aanmeren. Stel dat je tata steel ergens tussen de hunebedden in Drenthe gaat zetten dan ga je een rij vrachtwagens of ander transport met erts of afgewerkt product op de weg zetten en daar schieten we ook niets mee op. Bij elke sector maakt locatie wel iets uit, Schiphol bouwen ze ook in de buurt van Amsterdam, je trekt er geen volk mee als je dat op de Veluwe zet. Iets als een callcenter plaats je ook in een studentenstad naast een treinstation omdat het beoogde personeel er anders niet kan komen. Ligging maakt altijd uit.


Reageren is niet meer mogelijk