Peer-2-Peer lenen - wat dichter bij huis of toch niet?

Door Qwerty-273 op zaterdag 25 januari 2020 07:27 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 2.838

De vaste bezoekers van het Persoonlijke Financiën, Studie en Loopbaan sub-forum met interesse voor crowdfunding, crowdlending, peer-2-peer, of hoe je het ook precies wilt noemen, kennen ongetwijfeld de topics Peer-2-Peer lenen: de praktijk en P2P Investing - Mintos. Waarbij ook de topic reeksen Financiële onafhankelijkheid en Beleggen op de beurs in de praktijk zeker niet mogen ontbreken. Hier worden (soms heftige) discussies gevoerd over de beste aanpak, achtergrond informatie gegeven, de voor- én nadelen besproken op de financiële gebieden en verschillende strategieën met elkaar vergeleken. Hier tref je dan ook financiële experts, hobbyisten en de mensen die iets hebben gehoord op een verjaardagsfeest of een gesprek bij de koffieautomaat deels hebben opgevangen en opzoek zijn naar meer informatie aan.

Het Peer-2-Peer lenen topic biedt een hoop informatie maar daar ligt wel de nadruk op de hogere rendementen waarbij ook hogere risico's horen. Dan laat ik bedrog zoals recentelijk het platform Kuetzal heeft laten zien nog buitenschot. Van de grote platformen kennen velen hun oorsprong in één van de Baltische staten, daar is een gunstig belastingklimaat voor financiële bedrijven, loopt er veel jong technisch talent rond, het is Europees en zijn de operationele kosten ook een stuk lager in vergelijking met ons kikkerlandje. Het is alleen wel lastig door afstand en taal om een goede inschatting te maken over de betrouwbaarheid van zowel het platform als de daadwerkelijke leningen. Waarbij een hoog rendement je toch eerder kan laten twijfelen of je het er toch niet op zou moeten wagen, of positive geluiden van onbekende anderen je toch over de streep kunnen trekken (zoals een blog).

Het belangrijkste is om nuchter na te denken of de dingen wel kloppen. Bestaat het bedrijf wel echt? Is het niet te goed om waar te zijn? Wie zit er achter het platform? Wie zijn en afnemers van de investeringen? Hoe groot is het platform? Welke opties worden er genomen om investeringen te beschermen en eventueel juridisch op te volgen?

Hieronder volgt een beknopt overzicht van enkele Nederlandse en internationale platformen.

Geld voor Elkaar (GvE) (website)
Dit is een Nederlands platform dat sinds 2010/2011 bestaat. Het voordeel is dat alles binnen de Nederlandse regelgeving valt, je hebt dus veel makkelijker door wat er wel en niet goed gaat. Vergeleken met internationale platformen zijn de geboden rentes wel aan de lagere kant, hoewel het gemiddelde rond de 7,5% ligt lopen ze uiteen van 4,5% tot 9%. Het aanbod loopt niet over, waardoor het wel zo kan zijn dat er op het moment dat je geld beschikbaar hebt om te investeren er geen enkele investeringsmogelijkheid open staat. Het is een investeringsvorm waar je tijdens de looptijd niet uit kan stappen door jouw aandeel van de lening te verkopen. Bij eventuele betalingsproblemen door de lener biedt GvE geen garantie en wordt op den duur de zaak overgedragen aan een gerechtsdeurwaarder. GvE geeft daar zelf bij aan dat "Van de openstaande vorderingen die worden overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder wordt gemiddeld 30% succesvol teruggevorderd.", dat kan dus een behoorlijk rendementsrisico zijn.

Kapitaal Lokaal (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2016 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. Vergeleken met GvE is het aanbod veel beperkter en erg lokaal gericht, zo is het lastig om een project dat openstaat voor investeerders hier te vinden. De rentes zitten rond de 5% en 6%.

VastgoedInvesteren (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2017 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. Het is net wat groter dan Kapitaal Lokaal, maar vergeleken met GvE een kleine speler. Ook hier is het zeer lastig om een project te vinden dat openstaat voor investeerders. De rentes lopen uiteen van 4,5% tot 8% rente.

Lender&Spender (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2017 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. Het is kwa grootte te vergelijken met VastgoedInvesteren. De rentes zitten rond de 4%.

NLInvesteert (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2017 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. Het zit kwa grootte boven VastgoedInvesteren en Lender&Spender, maar vergeleken met GvE is het een kleine tot middengrote speler. Ook hier zitten de projecten razendsnel vol en loopt de rente wat meer uiteen van 5% tot 11%. Hierbij moet wel vermeld worden dat er meer risico aan deze projecten zit.

Collin Crowdfund (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2014 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. En kwa grootte kan je het vergelijken met GvE. Ook hier lopen de rentes uiteen van rond de 5% tot 9%. Echter hier lopen de projecten ook binnen de kortste keren vol.

October (website)
Dit is een Frans platform dat zich richt op het midden en kleinbedrijf in Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland. Het bestaat sinds 2014 en droeg eerder de naam Lendix. Afhankelijk waar het afnemende bedrijf zich bevindt is de lokale regelgeving van toepassing omdat ze in elk van deze landen een klein kantoor hebben. De rentes lopen hier ook uiteen zoals op de eerder genoemde platformen.

Mintos (website - website met referral)
Mintos is één van de grootste en bekendste platformen in Europa. Het platform bestaat sinds 2015 en bevindt zich in Letland. Het werkt samen met zogenoemde loan originators waar consumenten en bedrijven verschillende soorten leningen af kunnen nemen. Hier worden bovendien meerdere valuta's ondersteund en lopen de rente percentages behoorlijk op. Maar daar zit ook bijbehorend risico aan. Bij veel van de aangeboden leningen zit een buy-back garantie, waarmee de loan originator een toezegging doet dat bij een betalingsprobleem van de afnemer ze deze lening terug kopen. Echter wanneer ze zelf betalingsproblemen hebben dan voegt het niet al te veel toe.

Crowdestor (website - website met referral)
Dit is een platform uit Estland en Letland dat sinds 2018 bestaat. Het richt zich op projecten die door heel Europa worden uitgevoerd. De rente vergoedingen liggen hoog, tot wel 20% in sommige gevallen, maar daar hoort ook een erg hoog risico profiel bij. Wel werkt men aan het Crowdestor BuyBack fund, waarmee een deel garantie wordt opgebouwd wanneer een project niet zijn beloftes kan waarmaken. Hoe dit in de praktijk uit pakt is nog af te wachten.

Bondster (website - website met referral)
Dit is een platform uit Tsjechië en bestaat sinds 2017. De Tsjechische regelgeving is van toepassing. Ze bieden ondersteuning aan voor zowel de EUR als de CZK, waarbij de rente percentages behoorlijk uiteen kunnen lopen van 5% tot 13%. Ook hier kleeft een bepaalde risico aanvast.

Debitum.network (website - website met referral)
Dit is een platform uit Letland en bestaat sinds 2017. Ze bieden projecten aan met rente percentages tussen de 4,5% en 10% uit Nederland, Letland, Litouwen, Estland, Tsjechië, Polen en Roemenië. De Nederlandse projecten via Cardec Factoring werden recentelijk besproken in het eerder aangehaalde Peer-2-Peer lenen: de praktijk-topic.

Rendity Crowdinvesting (website - website met referral)
Dit is een platform uit Oostenrijk en de projecten zitten in vastgoed rond Wenen. Ze richten zich voornamelijke op het aantrekken van investeerders uit de Duitstalige landen, maar de meeste informatie over de projecten is zowel het Duits als het Engels beschikbaar. Het valt onder de Oostenrijkse regelgeving. De rentes lopen uiteen van 4,5% tot 7,5%.


Poll: Zit een deel van jouw vermogen in crowdfunding?Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=402414&layout=6&sort=org
Ook een poll maken? Klik hier

Volgende: Coronavirussen 18-03 Coronavirussen
Volgende: Vuurwerk 2019/2020 10-01 Vuurwerk 2019/2020

Reacties


Door Tweakers user kr4t0s, zondag 26 januari 2020 19:50

Ik vind het lastig! Zou best wat spaargeld willen investeren. Dan moet je eigenlijk best veel erin steken wil je iets van rendement krijgen. Als je telkens 1.000 euro investeert en gemiddeld 5% winst krijgt per jaar. Hoeft maar 1 op de 20 investeringen mis te gaan om weer terug bij af te zijn.

Door Tweakers user jooncheez, maandag 27 januari 2020 01:16

Eens met Kr4t0s. Ik vind het ook lastig te begrijpen je dit voorkomt. Het lijkt mij inderdaad dat je met 1 tegenvaller je winst kwijt kan zijn.

Door Tweakers user OverSoft, maandag 27 januari 2020 09:43

Ik neem aan dat je ook de val van Envestio hebt meegekregen. Een stukje groter dan Kuetzal en velen denken dan ook aan een domino effect welke meerdere platformen gaat om gooien.

Voor mij wegen de voordelen niet op tegen de risico's.
Een degelijke ETF (zoals Vanguard) levert vergelijkbare resultaten op als crowdfunding, is betrouwbaarder en je kan op ieder moment bij je geld.

De perikelen op de markt van de afgelopen weken hebben mij wel duidelijk gemaakt dat er te veel rotzooi in zit om te vertrouwen.

Door Tweakers user 0xygen500, donderdag 30 januari 2020 22:35

@qwerty Bij mintos hoe kan het dat daar ene lening van 117 euro voor 9 dagen 20% rente heeft?

27664278-05 29.01.2020 Short-Term Loan Cashwagon
€ 117 /
€ 117
292.3% 15.1% 9 d. (0)€ 15.02

Wordt een grote lening in meerdere stukken opgeknipt ofzo?

Door Tweakers user Calamor, dinsdag 4 februari 2020 16:25

Als ik te veel geld had zou ik het wel doen. Dan is het ook niet erg als het geld kwijt raak.
Maar anders zou ik het zelf niet doen.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)