Sparen met 12,5% rente?

Door Qwerty-273 op maandag 29 oktober 2018 15:41 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 8.560

Wie tegenwoordig een redelijk rendement wilt behalen op zijn geld, kan beter de spaarrekeningen en deposito's van de standaard banken links (of rechts) laten liggen. De laatste jaren wijk je dan al snel uit naar beleggingen en andere constructies om meer rendement te bewerkstellen dan de paar promille die banken aanbieden. Je moet natuurlijk wel opletten dat het risico ook anders wordt met deze constructies.

Tot en met 2016 rekende de belastingdienst met een fictief rendement van 4% waarover belasting betaald moest worden. In 2017 is dit bij de Hoge Raad voorgelegd en gaat de belastingdienst er vanuit "dat u meer rendement op uw vermogen behaalt naarmate u meer vermogen hebt". Er wordt nog altijd een fictief rendement gebruikt, maar deze loopt op van ongeveer 2% tot 5,4%, afhankelijk van het vermogen.

Laat je het geld staan op de betaalrekening of een spaarrekening bij de bank, dan leg je daar dus fors op toe omdat de belastingdienst uitgaat van een hoger redenment. Dat is natuurlijk zonde als je een redelijk bedrag tot je beschikking hebt.

De drie bekende alternatieven zijn:
  • Cryptocurrencies
  • Beleggen in ETF's
  • Peer-to-Peer leningen
Voor elk van deze drie types kan je op het forum tal van topics vinden, zoals [Slowchat] Het grote cryptocurrency slowchat topic #5, Beleggen op de beurs in de praktijk - Deel 8 en Peer-2-Peer lenen: de praktijk.

Peer-to-Peer : Mintos
Mintos is een platform waarop geïnvesteerd kan worden in peer-to-peer leningen. Het werkt samen met verschillende partijen die leningen uitgeven aan klanten binnen en buiten Europa. Één van de voordelen van Mintos is dat het een zogenaamde buy-back-guarantee biedt waarmee het uitgeleende bedrag gedekt is in het geval dat de uiteindelijke lener niet in staat is om het terug te betalen. Je hebt dan ook geen leenovereenkomst met een specifiek persoon, maar met de uitlenende partij. Voor investeringen in EUR lopen de vergoedingen in rentepercentages uit één van 5% (EBV Finance) tot 12,5% (ExpressCredit). Het is ook mogelijk om in andere valuta investeringen te plaatsen, maar dan loop je natuurlijk wel weer een extra valuta risico.

Voor wie denkt: "Goh, dat wil ik ook wel eens proberen". Lees dan het eerder genoemde Peer-2-Peer lenen: de praktijk topic door voor meer informatie.

Als je interesse hebt in Mintos, dan kan je via deze link je opgeven.
Bovenstaande link bevat een referral code, wil je dat niet, browse dan met je browser naar mintos.com.

Wellicht ten overvloede, referrals zijn onlangs weer toegestaan op Tweakblogs

Volgende: Hij is terug! Samwell 4 President!!! 20-11 Hij is terug! Samwell 4 President!!!
Volgende: Beschaafde Bits 08-'18 Beschaafde Bits

Reacties


Door Tweakers user onok, maandag 29 oktober 2018 17:01

Volgens mij zijn er wel meer opties als je je geld ergens in kwijt moet:

- zonnepanelen en/of winddelen aanschaffen
- je hypotheek aflossen
- ...

Door Tweakers user .pointer, maandag 29 oktober 2018 19:45

Lijkt wel erg een blog sec voor de referral. Weinig inhoudelijk.... een logisch nadenkend mens weet daarnaast dat 12,5% rente op een " risicoloze " (lees: lening met buy-back guarantee) lening onmogelijk is. Achtergrond over de risico's en de keerzijden was dan ook fair geweest, als je het aan mij vraagt.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn....

Verkapte reclame.

Door Tweakers user Qwerty-273, maandag 29 oktober 2018 21:20

@.pointer, vandaar de verwijzing naar het praktijk topic op het forum. Daar zijn de risico's veelvuldig behandeld. Zoek onder andere op TrustBuddy (een platform dat ten onder is gegaan) en Eurocent (een aanbieder van leningen via Mintos die ten onder is gegaan), als je de risico's wilt inschatten met praktijk voorbeelden.

Door Tweakers user supreme tweaker, dinsdag 30 oktober 2018 00:01

Erg belangrijk om erbij te vermelden dat deze belegging qua risicoprofiel absoluut niet te vergelijken is met een spaarrekening. Zeer misleidende titel ook, vermoedelijk om je referral te pushen.

Door Tweakers user Harm_H, dinsdag 30 oktober 2018 00:38

Kan je de titel nog veranderen.

In plaats van Sparen Beleggen of investeren.

Verder als je inhoudelijk in wilt gaan op de belastingdienst fictief rendementen van 4% wil ik wel het volgende zeggen:

De afgelopen 10 jaar is NL sterk gedenivilleerd: De rijken zijn fors rijker geworden en de armen armer.

Dit is bij uitstek een maatregel die de vermogende raken. Het gaat dus niet om die 4%, maar dat beroemde economen zoals Pikety überhaupt veel meer noodzaak zien voor vermogensbelastingen

Geld maakt meer geld

Door Tweakers user Tyrian, dinsdag 30 oktober 2018 03:21

12,5% rendement. De laatste keer dat ik dat zag was met Royal Dubai Investments en dat bleek een ponzifraude te zijn. Opgepast dus.

Door Tweakers user knakworst, dinsdag 30 oktober 2018 07:58

Harm_H schreef op dinsdag 30 oktober 2018 @ 00:38:
Kan je de titel nog veranderen.


De afgelopen 10 jaar is NL sterk gedenivilleerd: De rijken zijn fors rijker geworden en de armen armer.
https://fd.nl/economie-po...land-een-geslaagd-feestje

Ook in Nederland had het idee postgevat dat die ongelijkheid was toegenomen.

Een misvatting, aldus Koen Caminada, hoogleraar fiscale en sociale regelgeving aan de Universiteit Leiden. Samen met collega-onderzoekers heeft Caminada de inkomensverdeling in Nederland in de laatste kwart eeuw in kaart gebracht en de mate waarin de overheid die inkomens heeft herverdeeld (zie grafiek). Spectaculaire verschuivingen doen zich niet voor.

Door Tweakers user BillsGate, dinsdag 30 oktober 2018 10:01

Qwerty-273 schreef op maandag 29 oktober 2018 @ 21:20:
@.pointer, vandaar de verwijzing naar het praktijk topic op het forum. Daar zijn de risico's veelvuldig behandeld. Zoek onder andere op TrustBuddy (een platform dat ten onder is gegaan) en Eurocent (een aanbieder van leningen via Mintos die ten onder is gegaan), als je de risico's wilt inschatten met praktijk voorbeelden.
Het had in dit topic niet misstaan om een samenvatting van de risico's en hoe ze behandeld zijn op te nemen, in plaats van een comment met de opdracht "Ploeg maar tientallen pagina's forum door als je meer wil weten" :)

Door Tweakers user OverSoft, dinsdag 30 oktober 2018 11:48

Het alternatief voor "sparen" is voor mij simpelweg: vastgoed.
Al het andere is speculeren. (Wat ik overigens ook wel doe, vooral met crypto)


Ik heb een eigen onderneming, dus heb geen pensioen opbouw. Wat ik daarvoor doe?
Appartementen kopen. Passief inkomen genereren. Deze betalen ook al direct uit, niet pas na mijn pensioen en levert een rendement op van gemiddeld 8% tot 10%.

P2P leningen geloof ik wel... 12.5% rendement risicovrij is natuurlijk onmogelijk.

Door Tweakers user Gamebuster, dinsdag 30 oktober 2018 12:51

Sparen met 6% rente? Koopzegels.

Door Tweakers user 3x3, dinsdag 30 oktober 2018 15:28

Heeft Tweakblogs.net of de auteur van dit artikel een vergunning om advies te geven of reclame te maken over dit soort financiële producten?

Door Tweakers user ameesters, dinsdag 30 oktober 2018 18:10

Één van de voordelen van Mintos is dat het een zogenaamde buy-back-guarantee biedt waarmee het uitgeleende bedrag gedekt is in het geval dat de uiteindelijke lener niet in staat is om het terug te betalen.
Maar als je dan even vlug op hun website kijkt:
Investing your money puts your capital at risk and investors are not protected by any financial compensation scheme.
Dus je loopt onwaarheden te verkondigen.

Door Tweakers user cadsite, dinsdag 30 oktober 2018 18:54

ruikt stinkt naar een belachelijke poging om sukkels te vinden om een piramide constructie op te zetten.

Door Tweakers user TerraGuy, dinsdag 30 oktober 2018 22:50

OverSoft schreef op dinsdag 30 oktober 2018 @ 11:48:
Het alternatief voor "sparen" is voor mij simpelweg: vastgoed.
Al het andere is speculeren. (Wat ik overigens ook wel doe, vooral met crypto)


Ik heb een eigen onderneming, dus heb geen pensioen opbouw. Wat ik daarvoor doe?
Appartementen kopen. Passief inkomen genereren. Deze betalen ook al direct uit, niet pas na mijn pensioen en levert een rendement op van gemiddeld 8% tot 10%.
Is dat toch ook niet speculeren? Er is een redelijke kans dat het blijft oplopen dus veilig, echter weet je maar nooit wat er gebeurt. Straks is er een huizenbubbleknal, dondert de/een economie in elkaar wat weer invloed heeft etc. Ik zou 't ook doen hoor, als ik zou kunnen.

Door Tweakers user JohanNL, dinsdag 30 oktober 2018 23:03

En wie gaat er nou 12,5% € rente betalen?
Juist ja, degenen die jouw lening waarschijnlijk niet terug gaan betalen.

Door Thomas, woensdag 31 oktober 2018 09:06

De rente van een lening wordt hoger naarmate het risico dat de betrokkene deze niet terugbetaald hoger wordt. Kortom, weet je zeker dat de lening wordt terugbetaald, dan zal de rente laag zijn. De rente is hoog om de terugverdientijd in te korten voor de uitlenende partij.

Een rendement van 12.5% lijkt dus erg risicovol, zeker omdat je waarschijnlijk ook nog af moet dragen aan het investeringsplatform. Die leningen zullen zelden afbetaald worden. Als het lukt is het natuurlijk mooi, maar er hoort denk ik een flinke financiële bijsluiter bij.

Door Tweakers user LOTG, woensdag 31 oktober 2018 10:21

Klinkt mij redelijk piramide achtig in de oren. Partij X geeft geld aan Partij Y en jij geeft dan weer geld aan Partij X. Als het te goed is om waar te zijn dan is het dat ook.

Het klinkt als of de partij die de leningen daadwerkelijk verstrekt zich bij jou verzekert tegen een rente percentage. Ze gaan dus hoge risico leningen aan en jij bent de gene die het risico draagt. Word de lening niet afbetaald dan zit jij zonder centjes.

12.5% rente met gedekte inleg? Dat geloof je zelf toch niet. Waarom zouden ze jou een lening verkopen met extreem hoge rente als ze zelf het risico dragen? Waarom zouden ze jou niet compleet uitsluiten?

Ik weet niet zeker of dit een MLM is maar het ruikt er wel een beetje naar.

Door Tweakers user q-enf0rcer.1, woensdag 31 oktober 2018 10:25

Dit is geen sparen maar gokken

Door Tweakers user LOTG, woensdag 31 oktober 2018 10:56

Ik heb er nog even over na gedacht, en met een piramide constructie kan dit platform met buyback garantie inderdaad lijken te werken.

Wat als een lening niet word terug betaald? Dan zet je die zelfde lening nog eens op het platform en laat andere mensen die opkopen.

Met dat geld betaald je dan de eerste lening af. En zo begint je ponzie scheme.

Ik zie geen andere manier waarop leningen met extreem hoge rente percentages (ik zag zefls 18%) een garantie kunnen bieden. Het slaat nergens op. Je zegt gewoon je krijgt 18% rente of je geld terug. Denk er gewoon even 10 seconden over na en je weet dat dit geen houdbare constructie is. Iemand verliest geld en ik zal je garanderen dat het niet de persoon is die het bedacht heeft.

Mensen denk na het is te mooi om waar te zijn.
Querty-273 is al hard bezig met het MLM aspect van deze tent door meer "investeerders" aan te trekken.

Door Tweakers user OverSoft, woensdag 31 oktober 2018 11:15

TerraGuy schreef op dinsdag 30 oktober 2018 @ 22:50:
[...]

Is dat toch ook niet speculeren? Er is een redelijke kans dat het blijft oplopen dus veilig, echter weet je maar nooit wat er gebeurt. Straks is er een huizenbubbleknal, dondert de/een economie in elkaar wat weer invloed heeft etc. Ik zou 't ook doen hoor, als ik zou kunnen.
Klopt, maar er is 1 verschil: als het klapt heb ik nog steeds een appartement wat ik kan verhuren. Ik speculeer niet zozeer op de waarde van de panden, want ik zit er niet in om ze snel weer te verkopen.

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 31 oktober 2018 12:45

OverSoft schreef op woensdag 31 oktober 2018 @ 11:15:
Klopt, maar er is 1 verschil: als het klapt heb ik nog steeds een appartement wat ik kan verhuren. Ik speculeer niet zozeer op de waarde van de panden, want ik zit er niet in om ze snel weer te verkopen.
Probleem met vastgoed is natuurlijk wel dat het geld vast zit (in de stenen). Een aanpassing aan de buurt (dikke drukke weg die voor de deur komt te liggen, een AZC die naast je komt te staan) heeft direct invloed op de waarde van de stenen en de verhuurbaarheid. Ook een recessie heeft invloed (ook op andere investeringen natuurlijk) op de waarde. En dan nog maar niet te spreken over beschadigingen door brand oid die natuurlijk wel afgedekt worden (als het goed is) door verzekeringen - maar ook daar zitten uitzonderingen op.

Nog afgezien van de risico's op de veel langere termijn met zeespiegelstijgingen, bodemdalingen (https://www.clo.nl/indica...and-nederland-en-mondiaal) en de bijbehorende kosten voor de Nederlandse Staat / Europa om daar bescherming tegen te bieden. Dat is natuurlijk meer van toepassing op de kustgebieden en de delen die (ver) onder NAP liggen, maar als je dit als 20'er/30'er plant voor jouw eigen pensioen kan dat behoorlijk impact hebben.

Door Tweakers user OverSoft, woensdag 31 oktober 2018 20:01

@Qwerty-273

Sure, absoluut. Maar het risico is vergeleken bij P2P lending natuurlik helemaal niks.
Daarnaast heb ik ook niet 1 pand, maar ook hierbij geldt: spread your risks.

Ook heb ik mijn panden in Zuid-Oost Brabant, een van de minst risicovolle locaties in het land qua water / verzakkingen / aardbevingen (en ook die zijn afgedekt met verzekeringen).

En zelfs al heb je een recessie, dan nog heb ik mijn panden verhuurd. Wellicht voor iets minder dan in economische top tijden, maar niettemin nog steeds vehuurd i.p.v. gedefault omdat een of andere oost-europeaan zijn lening niet terug kan betalen...

Door Tweakers user OverSoft, woensdag 31 oktober 2018 20:03

/toevoeging wat niet meer kan met editen:

Vastzitten is natuurlijk ook niet helemaal waar, een pand is zo verkocht (ik heb alleen expat verhuur, dus kortlopende huurcontracten).

Laten we wel duidelijk wezen: in alle tijden (vanaf honderden tot duizenden jaren geleden) is vastgoed ALTIJD een goede investering geweest op de lange termijn.

Door Tweakers user Deurges, donderdag 1 november 2018 16:05

Als het nu een Nederlands bedrijf zou zijn met onze strenge regels, trek je meer mensen aan. Als het namelijk mogelijk is om alles te traceren, weet je ook dat je een bepaalde bankgarantie hebt. Echter banken gaan hier niet aan meewerken omdat het in hun eigen straatje past..

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 1 november 2018 21:17

@Deurges, als je het puur Nederlands wilt hebben, dan kan je terecht bij Geld voor Elkaar
( https://www.geldvoorelkaar.nl ) ze hebben een vergunning voor financiële dienstverlening van de AFM.

Voor een overzicht van andere crowdfunding met een AFM vergunning kan je een lijst vinden op https://www.fundwijzer.nl...e-crowdfunding-platformen zoals https://www.lendico.nl/ of https://www.nlinvesteert.nl/

Door Thomas, vrijdag 2 november 2018 16:13

Qwerty-273 schreef op woensdag 31 oktober 2018 @ 12:45:
[...]

Probleem met vastgoed is natuurlijk wel dat het geld vast zit (in de stenen). Een aanpassing aan de buurt (dikke drukke weg die voor de deur komt te liggen, een AZC die naast je komt te staan) heeft direct invloed op de waarde van de stenen en de verhuurbaarheid. Ook een recessie heeft invloed (ook op andere investeringen natuurlijk) op de waarde. En dan nog maar niet te spreken over beschadigingen door brand oid die natuurlijk wel afgedekt worden (als het goed is) door verzekeringen - maar ook daar zitten uitzonderingen op.

Nog afgezien van de risico's op de veel langere termijn met zeespiegelstijgingen, bodemdalingen (https://www.clo.nl/indica...and-nederland-en-mondiaal) en de bijbehorende kosten voor de Nederlandse Staat / Europa om daar bescherming tegen te bieden. Dat is natuurlijk meer van toepassing op de kustgebieden en de delen die (ver) onder NAP liggen, maar als je dit als 20'er/30'er plant voor jouw eigen pensioen kan dat behoorlijk impact hebben.
Studenten huren alles hoor :) ook als er een azc of drukke weg in de buurt ligt

Reageren is niet meer mogelijk