Beschaafde Bits

Door Qwerty-273 op dinsdag 21 augustus 2018 14:53 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 2.721

Onlangs bracht het Rathenau Instituut Beschaafde bits uit. In deze publicatie gaan 17 deskundigen in op de vraag hoe we de digitale samenleving beschaafd maken en houden. Hun bijdragen zijn ingedeeld in vier hoofdstukken:
  • Hoe kan iedereen meekomen?
  • Hoe controleren we algoritmes?
  • Hoe kunnen IT’ers werken?
  • Hoe kunnen we kinderen beschermen?
De inzichten overstijgen echter deze indeling. Ze zijn te vangen als deugden die ons helpen fatsoenlijk om te gaan met digitale technologie:
  • maatwerk: besef dat niet iedereen dezelfde wensen heeft
  • bescheidenheid: ken de grenzen van nieuwe technologie
  • transparantie: pas op voor een algoritmische ‘black box’
  • verantwoordelijkheid: durf knopen door te hakken
Samen vertellen de auteurs van deze blogs hoe ze deze publieke waarden, zoals rechtvaardigheid en autonomie, realiseren in een digitaliserende wereld, en moedigen ze anderen – zoals politici, beleidsmakers en IT-professionals – aan dit ook te doen.

--
Wat denken jullie van deze publicatie?

Volgende: Sparen met 12,5% rente? 29-10 Sparen met 12,5% rente?
Volgende: Geen bier maar karnemelk! 08-'18 Geen bier maar karnemelk!

Reacties


Door Tweakers user sypie, dinsdag 21 augustus 2018 15:55

(Niet gelezen!) Ambitieus, zoals altijd bij meerdere initiatieven die er voor moeten zorgen dat iedereen kan participeren. Helaas is de groep die buiten de boot van onze maatschappij valt veel te groot om hier een zinnig plan op te maken.

Maatwerk heeft niet zozeer met de wensen te maken die men heeft maar met de capaciteiten die de maatschappij heeft. Daar zit nou eenmaal een flink verschil in wat betreft computers, portemonnee, intelligentie én de wil om er mee te kunnen werken.

Dus nee, zulke plannen zijn leuk maar gaan het nooit halen.

Door Tweakers user Qwerty-273, dinsdag 21 augustus 2018 19:59

@sypie, dat is dan ook een van de conclusies die bijvoorbeeld in het blogje over e-health wordt gemaakt. Deze publicatie is dan ook niet de oplossing en pretendeerd niet het antwoord te hebben, of het allerverlossende plan. Maar geeft wel aan, waar veel projecten aan voorbij gaan. Namelijk de daadwerkelijke uitvoering en het gebruiksgemak voor de doelgroep, en dat dat dus ook per doelgroep compleet anders kan uitpakken. En je dus een andere toegang/oplossing moet hebben op om meerdere manieren het zelfde te bereiken.

https://www.rathenau.nl/n...lijk-over-zelfredzaamheid

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 augustus 2018 20:00]


Reageren is niet meer mogelijk