Mobiel minen van cryptocoins

Door Qwerty-273 op woensdag 7 maart 2018 12:52 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 2.409

Als vervolg op mijn vorige twee blogs, neem ik een kijkje naar de opties die er momenteel zijn om op je smartphone cryptocoins te minen. Op dit moment zijn er nog redelijk weinig mobile miners beschikbaar. Apple houdt ze op dit moment nog tegen in hun App Store omdat ze natuurlijk best impact hebben op het toestel. Op Android zijn er al een aantal beschikbaar gekomen in de Play Store.

De eerste kanttekening die direct gemaakt moet worden is dat er twee methodes zijn die worden aangeboden, namelijk als eerste het daadwerkelijk minen van cryptocoins en als tweede het aanbieden van een "mining experience", of te wel je ervaart hoe het minen gaat zonder daadwerkelijk je toestel iets rekenintensiefs te laten uitvoeren. Ik bespreek hier onder vier opties die je op dit moment kan gebruiken. De cryptocoins zijn voornamelijk gebaseerd op CryptoNote, omdat deze integenstelling tot Bitcoin of Ethereum zeer goed op alleen een CPU zijn te minen.

Electroneum - mining experience
https://tweakers.net/ext/f/AZluLespaBsqhryyrviD9lH5/full.jpg
Met een actief marketing team zie je Electroneum in veel mobiele crypto discussies terugkomen. Dat komt ook doordat ze begin deze week hun mining applicatie publiekelijk beschikbaar hebben gemaakt op het Android platform. Ze zijn nog in discussie met Apple over het vrijgeven van de iOS app, maar er wordt al wel een bèta daarvan uitgeprobeerd door een groep testers.

Electroneum biedt een 'mining experience' aan. Je toestel doet dus heel weinig, en de app berekent wat de smartphone voor elkaar zou kunnen krijgen. Hier moet ik wel direct een kanttekening bij zetten. In de app krijgt mijn S8 een score rond de 20H/s (vergelijkbaar met wat ook LopendeVogel melde als reactie op mijn vorige blog). Met Minergate (daarover lees je hieronder meer) met verschillende CryptoNote gebaseerde coins ligt de hashrate tussen de 35H/s en 40H/s. Dat is dus wel een significant verschil.

Tweede kanttekening is dat vandaag mijn account geblokkeerd is met de opmerking dat grote geautomatiseerde systemen geweigerd zullen worden omdat het bedoelt is voor de kleine miners. Nu weet ik niet hoe groot een Samsung S8 nou echt is, maar je kan ook twijfelen of dit niet eerder bedoelt is om meer informatie te verzamelen over hun gebruikers.

Phoneum - mining experience
https://tweakers.net/ext/f/ExLVwtXqJH5fHcKmXWvtdWAd/full.jpg
Waar Electroneum een actief marketing team heeft, ontbreekt dat volledig bij Phoneum. Phoneum heeft wel al langer een publieke app beschikbaar voor Android toestellen, en op iOS komt deze via het TestFlight programma beschikbaar. Het is niet direct duidelijk wat er nou daadwerkelijk als blockchain ingezet wordt. De whitepaper vermeld alleen "Currently under construction". In de verschillende Q&A sessies op Medium komt alleen terug dat het gaat om Distributed Ledger Technology en in de toekomst ook Smart Contracts zal ondersteunen. De huidige app gebruikt een PoT (Proof of Time) algoritme waarmee je coins verdient op basis van de tijdsduur dat de app actief is, ipv daadwerkelijk rekenintensieve taken uit te voeren.

Kanttekening bij Phoneum is wel dat op dit moment alles draait op haar testnet in alpha. Dat betekent dus dat op het moment dat men overschakelt naar bèta of productie, alles gewoon gerest wordt. Het heeft dus geen financiele waarde om PHM te minen op dit moment, wel laat je zien dat er interesse is in deze app.

Minergate - echt minen
https://tweakers.net/ext/f/xwIpItP8H0BIASQtVI8DZmm4/full.jpg
Minergate biedt een complete mining omgeving aan, een app voor PC's, mogelijkheid tot het huren van cloud-rekenkracht, pools waarmee ook 3rd party mining apps samen kunnen werken, directe samenwerkingen met exchanges om coins te wisselen, en ten slotte ook een app voor Android. In de Android app heb je een ruime keuze uit cryptocoins die je kan minen. Deze zijn allemaal gebaseerd op CryptoNote, namelijk Bytecoin, Monero, Dashcoin, DigitalNote, FantomCoin, Infinium-8, MonetaVerde en als laatste QuazarCoin. Dat is een hele ruime keuze, maar je zal wel zelf moeten kiezen waar voor je gaat minen. De laatste van deze drie zijn zo goed als zeker compleet dood (als je buiten Minergate gaat kijken). Over een aantal van de anderen is het ook maar de vraag wat er daadwerkelijk gebeurt.

Punt bij Minergate is wel dat je tegen een pool aan het minen bent. Dat betekend dus wel dat je eerst x coins moet minen voordat deze uitbetaald zullen worden naar jouw account bij Minergate. Die x verandert ook regelmatig voor de verschillende coins bij Minergate. En dat ligt dan compleet buiten jouw invloedsfeer. Stel die x ligt op 10 coins, ben je druk bezig om daar naar toe te werken. Dan kan het dus zijn dat wanneer jij op 9.3 coins zit, Minergate een verandering doorvoert dat x op 20 komt te liggen bijvoorbeeld. Ook omgekeerd zou dat kunnen gebeuren. Dit is een veel gehoorde klacht over Minergate voornamelijk op het PC platform omdat daar veel meer vergelijkingen mogelijk zijn met andere pools die dezelfde cryptocoins minen.

Coinhive - echt minen
Eigenlijk is dit de meest makkelijke manier. Open met je browser een website waar de miner van coinhive draait. Deze draait ook namelijk op smartphones, al dan niet met een lage hashrate. Je zal dan wel een eigen website met coinhive moeten opzetten, en de daarbij behorende uitbetaling in Monero ligt behoorlijk hoog. Dan is het niet rendabel om met één mobieltje dit op te gaan zetten.

Volgende: Organic Energy: 100% natuurlijke kolenenergie 14-05 Organic Energy: 100% natuurlijke kolenenergie
Volgende: Electroneum Mobile Miner doet het nu! 05-03 Electroneum Mobile Miner doet het nu!

Reacties


Door jwduitman, donderdag 8 maart 2018 11:56

het is gewoon erg jammer dat je bij minen over zeer krachtige devices moet beschikken. en zelfs als je die hebt duiken er nog zo veel problemen op dat het gewoon niet meer leuk is. hierdoor heb ik maar afgezien van telefonisch minen.

Door Tweakers user MLPN, donderdag 8 maart 2018 15:27

jwduitman schreef op donderdag 8 maart 2018 @ 11:56:
het is gewoon erg jammer dat je bij minen over zeer krachtige devices moet beschikken. en zelfs als je die hebt duiken er nog zo veel problemen op dat het gewoon niet meer leuk is. hierdoor heb ik maar afgezien van telefonisch minen.
Welke problemen duiken er dan op?

Verder leuke blog! Zat er zelf wel eens vluchtig naar te kijken, maar nooit echt doorgezet. Voor mobiel heb je dus eigenlijk alleen minergate?

Door Tweakers user Qwerty-273, vrijdag 9 maart 2018 12:12

MLPN schreef op donderdag 8 maart 2018 @ 15:27:
Voor mobiel heb je dus eigenlijk alleen minergate?
Als in rekenintensief als kant-en-klare app dan wel. Tenminste wat ik zo hier en daar terug kon vinden. Bij minergate wordt je mobiel dus behoorlijk warm, en loop je accu snel leeg doro dat je smartphone echt iets aan het doen is.

Voor de meeste andere chains is het natuurlijk te verwaarlozen ten opzichte van een mining-rig of asic. Het is natuurlijk de vraag wat de "mining experience" van zowel Electroneum en Phoneum gaat betekenen. De eerdere genoemde PoT "Proof of Time" hoe werkt dit (whitepaper van Phoneum ontbreekt nog steeds) en hoe staat dit in verhouding met de andere proofs:Als PoT logisch in elkaar zal zitten, is het wellicht een manier om toch mobiel te 'minen' zonder rekenintensief bezig te zijn.

Door Tweakers user YourMom, vrijdag 9 maart 2018 16:09

haha, vind die boodschap wel grappig "your miner has stopped for some reason"

als in: "your miner has stopped for some reason, I could try to find out just what reason but then again, I don't really care so leave me alone and go find out why yourself, human" :+


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)