Zwarte Piet en het ICC

Door Qwerty-273 op donderdag 3 november 2016 09:49 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 4.490

Zoals de laatste paar jaren laait de discussie over Zwarte Piet weer op. Voor de Nederlanders die in Nederland wonen wordt je natuurlijk haast wel dagelijks er aan herinnerd dat als je voor Zwarte Piet bent je afstamt van een NSB'er. Ik woon al weer 10+ jaar buiten de Nederlandse grenzen, en ik heb het een aparte discussie gevonden. Zeker ook het standpunt van de Kinderombudsman eerder dit jaar vond ik zeer apart. En ik mis natuurlijk de indoctrinatie door de media van het afgelopen decenium over dit onderwerp.
Conclusie
De Kinderombudsman concludeert dat de huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en daarmee in strijd is met
artikel 2, 3 en 6 IVRK. De Kinderombudsman concludeert daarom dat Zwarte Piet zodanig aangepast moet worden dat gekleurde kinderen geen negatieve effecten meer ervaren en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het Sinterklaasfeest.
Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland.
Dat klinkt natuurlijk goed, maar de oorzaak van pesten is natuurlijk niet Zwarte Piet. Dat is gewoon het gedrag van bepaalde kinderen om een ander kind te kunnen pakken op punt x. Als dat de huidskleur wordt omdat je geen ander punt kan vinden, heeft de Zwarte Piet figuur daar niets mee te maken. Het "afschaffen" van Zwarte Piet zal heus niet als gevolg hebben dat het pesten minder wordt, het pesten zal alleen een ander onderwerp zoeken - je neus is krom, je hebt schele ogen, je bent kort/lang/dik/dun, etc.

In mijn kindertijd (eind '80 en begin '90) van Sinterklaas en Zwarte Piet heb ik geen enkele keer gevoelt dat het in een disciminerende setting gebruikt wordt, en dan stond ik ook gewoon normaal tussen zowel autochtonen en allochtonen op de kade te wachten tot de boot aan kwam. En iedereen stond vervolgens te wachten tot de zwart geschminkte Pieten langs kwamen met handen vol pepernoten en suikergoed. Heb ik geluk gehad om niet in de Randstad op te groeien en wellicht is het daar anders?

Met de aankondiging van demonstraties tijdens de intocht dit jaar, door zowel Kick Out Zwarte Piet (tegen) als de NVU (voor), maken de volwassenen van een kinderfeest natuurlijk weer een berg rotzooi. En zeker een uitschot kliekje als de NVU heeft daar niets te zoeken. Dat is jammer, en ipv te zorgen dat kinderen een leuke tijd hebben, gaat men demonstreren en rellen (wacht maar).

Is de Zwarte Piet discussie, die internationaal werd gemaakt door de VN, een voorbode van de afrikaanse landen die uit de ICC stappen? Het International Criminal Court staat natuurlijk in Den Haag, ten midden van de Zwarte Piet aanhangers die alleen maar zwarten willen vervolgen. Het ICC wordt dan ook in een aantal nieuwsuittingen aangeduid als het International Caucasian Court..... Burundi vertrekt, Zuid Afrika vertrekt, Gambia vertrekt, en Kenya en Namibia overwegen te vertrekken. Het lijkt er onderhand wel op, eerst maak je Nederland zwart (pun intended) met hun Zwarte Piet traditie, en vervolgens maak je de ICC zwart dat men alleen personen uit Afrika vervolgt.

Volgende: Ontwerp een herdenkingsmunt 02-'17 Ontwerp een herdenkingsmunt
Volgende: "Papers, Please!" 04-'16 "Papers, Please!"

Reacties


Door Tweakers user BillsGate, donderdag 3 november 2016 10:16

Wat me vooral stoort, los of dat je voor of tegen bent, is hoe fel en aggressief volwassenen tegen elkaar reageren over dit onderwerp, terwijl het in basis een kinderfeest is.

Als deze hetze zijn uitwerking zelfs in Afrika vindt, zijn we het dan allemaal niet veel te serieus aan het nemen?

Door Tweakers user RoofTurkey, donderdag 3 november 2016 11:01

Je snijdt hiermee naar mijn inzien een goed punt aan. Als pesten het probleem is, dan is het afschaffen van iets als Zwarte Piet niet de oplossing. Daarnaast halen veel tegenstanders aan dat het vanwege het slavernij verleden ongepast is, maar het is natuurlijk gek om vanwege wat er vroeger is gebeurt (en het ligt wat mij betreft ook nog ter discussie wat er precies goed en fout is gegaan) iets van nu te bekritiseren. In dat licht zouden de Duitsers ook niet meer in Nederland mogen komen "want dat deden ze in de 2de wereldoorlog ook". Maar goed, ik (wij als Nederlanders eigenlijk) ben de beroerdste niet en kan me indenken dat het niet fijn is als een kinderfeest kinderen aan zou kunnen leren dat er een soort scheiding zou moeten zijn op basis van huidskleur. Daarom is het niet heel gek dat er iets als roetpiet in leven is gebracht en ik kan er ook niet een foute bedoeling in vinden. Maar er ontstaat nu wel een probleem, namelijk dat zwarte pieten herkenbaar(der) worden en daarom hoop ik dat daar nog wel aandacht aan besteed wordt, zodat de magie van het feest niet verloren gaat.

Door Tweakers user MenN, donderdag 3 november 2016 11:06

BillsGate schreef op donderdag 03 november 2016 @ 10:16:
Wat me vooral stoort, los of dat je voor of tegen bent, is hoe fel en aggressief volwassenen tegen elkaar reageren over dit onderwerp, terwijl het in basis een kinderfeest is.

Als deze hetze zijn uitwerking zelfs in Afrika vindt, zijn we het dan allemaal niet veel te serieus aan het nemen?
Waarom volwassenen ook zo fel reageren hierop, is omdat het helemaal geen kinderfeest is. Het is een familie feest, iets waar groot en klein in de familie mee bezig is. Voor de kleine is het natuurlijk de illusie van Sinterklaas en zwarte piet, maar vergeet ook niet dat er veel volwassen ook zonder kinderen met Sinterklaas bezig zijn. Surprises of gedichten maken (thuis/werk/verenigingen) en zo elkaar een beetje op de hak nemen is iets wat nog altijd populair is.

Daarnaast is de toonstelling in de discussie ook zo verwrongen. De tegenstanders hebben het zo geframed dat je toch wel een super racist moet zijn om een karakter als zwarte piet te steunen. En dat stuit vele mensen toch tegen hun borst, want laten we eerlijk zijn het hele slaven verleden(want daar komt de pijn bij de tegenstanders vanaf) daar heeft 90% van de nederlanders nauwelijks schuld aan, hun voorouders waren naar alle waarschijnlijkheid gewoon arme sloebers die zich te pleuris hebben gewerkt op het land maar nu worden ze gemakkelijk door de tegenstanders allemaal over een kam geschoren en afgebeeld als racisten.

Door Tweakers user RM-rf, donderdag 3 november 2016 13:41

Ik denk dat je erg moet oppasen om twee verschillende gebeurtenissen of maatschappelijke thema's 'zomaar' met elkaar te verbinden en vervolgends zonder enige basis te roepen dat het een komt door het andere.

De problemen van een aantal afrikaanse landen met het ICC zijn vooral een Internationale Issue, die te maken hebben met Internationaal recht en de ositie van afrikaanse landen hierbinnen...

De afrikaanse landen protesteren ertegen dat het ICC zich vrijwel volledig focussed op rechtzaken tegen Afrikaanse landen, vervolging van afrikaanse regeringen (9 van de 10 laatste rechtzaken betroffen Afrikaanse landen).
DE landen die uitgetreden zijn zijn bijna allemaal net geconfronteerd met een rechtzaak tegen de zittende regering , welke vervolgens besluit uit protest tegen die 'inmenging' eruit te stappen...

dat is een mengeling van eigen-nut, aangezien ze daarmee hopen de beinvloeding van de Internationale gemeenschap in hun eigen missstanden (vaak hebben deze rechtzaken zeker een goede basis en is dit een tegenmiddel tegen onrechtmatige onderdrukking van de oppositie)...
Mar ook ebben Afrikaanse landen wel degelijk een punt als deze erop wijzen dat bv Syrie _niet_ vervolgd wordt of werd en ook bv veel westerse machten (zoals de VS) niet angeklaagd _kunnen_ worden en zo het ICC wel degelijk een vorm van 'klassenjustitie' is...


Met de Nederlandse Sinterklaas-traditie heeft dit verder helemaal nul-komma-niks te maken...
dat is een interne nederlandse discussie, (en die erg emotionele 'strijd' erover begint bijna ook een eigen 'traditie' te zijn, inclusief alle claims ver hoe het 'vroeger' zou zijn geweest Dat Sinterklaas zeer lang een verboden feest was en zelf als traditie lang vervolgd en verboden werd, vergeten velen)

Door Tweakers user kobus71, donderdag 3 november 2016 16:01

We zijn hier in Nederland, en hebben onze tradities. Die hoeven wij niet aan te passen voor een stel schreeuwers.

Door Tweakers user arbraxas, vrijdag 4 november 2016 08:16

Ach, ik denk dat als zwarte piet het ergste is dat je overkomt in Nederland we het helemaal niet zo slecht doen.
Verder snap ik de commotie ook niet, zwarte piet is ook niet racistisch bedoeld. Ja het is een karikatuur, maar sinds wanneer is dat verboden? Zijn alle blanken een grijze oude man met een mijter op?
En misschien moeten de tegenstanders eens opzoeken waarom Sinterklaas in de eerste instantie heilg verklaard is en in welk jaartal dat was. Zoek de bijbehorende mode eens op.

Voor de rest vallen deze "gediscrimineerde" mensen voor onder het zelfde kopje als BLM etc. De argumenten worden steeds belachelijker en daardoor kan ik ze niet serieus meer nemen.
Het ergste voorbeeld daarvan is voor mij Sylana Simons. Die heeft het protesteren en beledigd zijn verheven tot een dagtaak. Ik snap die onhandige uitspraak van Giel laatst dan ook wel. Niet omdat ze een aap is (zoals ze het interpreteerd), maar omdat ze bij het minste of geringste weer achter op de poten staat.

Door Tweakers user servies, vrijdag 4 november 2016 08:57

MenN schreef op donderdag 03 november 2016 @ 11:06:
Daarnaast is de toonstelling in de discussie ook zo verwrongen. De tegenstanders hebben het zo geframed dat je toch wel een super racist moet zijn om een karakter als zwarte piet te steunen. En dat stuit vele mensen toch tegen hun borst, want laten we eerlijk zijn het hele slaven verleden(want daar komt de pijn bij de tegenstanders vanaf) daar heeft 90% van de nederlanders nauwelijks schuld aan, hun voorouders waren naar alle waarschijnlijkheid gewoon arme sloebers die zich te pleuris hebben gewerkt op het land maar nu worden ze gemakkelijk door de tegenstanders allemaal over een kam geschoren en afgebeeld als racisten.
Even een kleine verbetering: de slavernij is door Nederland (en zijn overzeese gebieden) praktisch in 1873 afgeschaft. Geen enkele Nederlander heeft er nog enigzins schuld aan.
Hoe het zit met al die zogenaamde slavernijslachtoffers die komen uit landen waar de rechten van de mens nauwelijks worden nageleefd...
Kick Out Zwarte Piet bestaat voornamelijk uit een groep hypocriete aandachtshoeren die zodra Zwarte Piet is verdwenen wel weer wat anders zoeken om over te gaan jammeren...

Door Tweakers user NightFox89, vrijdag 4 november 2016 12:27

Waar ik me vooral aan stoor is dat Zwarte Piet juist een teken tégen racisme is. Hij is zwart van roet, niet van huidskleur. Of daar nu een blanke, zwarte, aziatisch of wat dan ook onder zit maakt geen reet uit. Het is nog steeds Zwarte Piet. Wie denkt dat Zwarte Piet zich voordoet als iemand met een Zwarte Huidskleur heeft issues en is zelf aan het discrimineren.

Nog 20, 30 jaar en dan zitten we met Witte Pieten. Krijgen we weer klachten dat het racistisch is want: "Mogen Zwarte mensen dan niet zo'n lieve Witte Piet spelen? Dat is racisme!"

Door Tweakers user RicoVissers, vrijdag 4 november 2016 13:31

Zwartepiet? Gelijk afschaffen!
Dit is racistisch en valt niet goed te praten!

Door Tweakers user Metallize, vrijdag 4 november 2016 13:46

Ik vind de opmerking die Lemmy Killmister van moterhead een keer maakte de beste opmerking aller tijden : als iedere ras zich gaat mengen met elkaar , zwart, wit , geel , en iedereen is een tintje bruinachtig , dan nog ga je mensen tegenkomen die zeggen " hey !! jij daar je bent niet de juiste kleur"
en dat is het probleem , er zullen altijd wel opmerkingen zijn over huidskleur etc

Maargoed ik woon zelf ook in het buitenland , en ik denk bij mezelf , ja de wereld is niet meer zoals in de 20ste eeuw , en blijkbaar is er genoeg commotie, dat het voor de rest van de wereld aanstootgevend is , ik weiger te erkennen dat het racistisch is , maar ach waarom niet , laten we gewoon alle mensen-rassen erin gooien :) , want voor mij boeit t me echt niet hoe iemand er uit ziet kwa kleur , ik snap zowiezo niet hoe mensen iemand niet vertrouwen om zijn of haar huidskleur :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 november 2016 13:48]


Door Tweakers user YourMom, vrijdag 4 november 2016 14:06

Ik vind het allemaal te belachelijk voor woorden, jeezes wat een circus dat er hieromtrent gemaakt wordt, is het dàt allemaal waard?!

Ik heb zelf een kind die houdt van heel het sinterklaasgebeuren maar als er echt zoveel mensen zich geschoffeerd en gediscrimineerd voelen, schaf het dan meteen af voordat het een aanleiding is voor een zoveelste rassenstrijd.

Ik wéét dat kinderen flexibel genoeg zijn om het verlies van het traditionele sinterklaasfeest zonder trauma's te overleven... het probleem ligt bij de volwassenen aan beide zeiden van deze discussie... de conservatieven willen niet loslaten aan "hun" tradities of "hun" principes en de zogenaamd gediscrimineerden willen niet toegeven aan het feit dat al dit gezeik niks met racisme te maken heeft maar gewoon een traditie is met de bedoeling om kinderen blij te maken.

Speelt Piet een onderdanige/slaafse rol? ik weet het niet, het is me bij geen enkel Sinterklaasfeest opgevallen dat Piet minderwaardig is... in het slechtste geval kan je argumenteren dat de Sint wel eens van z'n hoge paard af mag maar ook dit paard behoort toe aan diezelfde traditie met z'n eigen verhaal.

Ik kan mezelf echt niet voor of tegen deze traditie zien, misschien is dat typisch Belgisch om geen kan te kiezen maar ik kan er geen voorstander van zijn omdat ik mezelf nooit als voorstander zal zien van om het even welke religieus geïnspireerde traditie. Van de andere kant zal ik ook niet beweren om "tegen" te zijn, simpelweg om de duidelijke reden dat het me niet stoort.

Wil mijn dochter dat Sinterklaas verdwijnt? Bijlange niet want dan krijgt ze snoepjes maar in het geval dat het toch verdwijnt zal ze er geen uurtje slaap over laten.

En vanuit het standpunt van de gekleurde medemens kan ik deze zaak nu eenmaal niet bekijken dus dat zal ik dan ook niet trachten te doen.

Door Tweakers user Patriot, vrijdag 4 november 2016 15:32

Ik wéét dat kinderen flexibel genoeg zijn om het verlies van het traditionele sinterklaasfeest zonder trauma's te overleven... het probleem ligt bij de volwassenen aan beide zeiden van deze discussie... de conservatieven willen niet loslaten aan "hun" tradities of "hun" principes en de zogenaamd gediscrimineerden willen niet toegeven aan het feit dat al dit gezeik niks met racisme te maken heeft maar gewoon een traditie is met de bedoeling om kinderen blij te maken.
Dat heeft volgens mij vooral te maken met de explosieve aard van de manier waarop deze discussie is gevoerd. In feite kun je bijna stellen dat er op geen enkel moment een echte discussie gevoerd is, want vanaf het begin is iedereen die niet tegen Zwarte Piet is weggezet als een racist. Misschien niet letterlijk, maar vanaf het begin af aan is het direct een protest geweest tegen racisme.

Dat heeft gewoon een heleboel kwaad bloed gezet. Niet zozeer omdat iedereen zo enorm gehecht is aan een bepaalde vorm van het karakter, maar omdat toegeven dat het karakter in deze vorm racistisch is hetzelfde voelt als zeggen dat je een racist bent. Dat is voor een overgroot deel van de mensen het grootste struikelblok.

Daarom vind ik het op zich ook wel goed dat er in grote landelijke acties gewoon meer naar roetpieten gewerkt wordt. Zolang er in kleinere gemeenschappen nog maar gewerkt kan worden met een volledig zwart geschminkte piet.

Door Tweakers user ArcticTiger, vrijdag 4 november 2016 17:11

Patriot schreef op vrijdag 04 november 2016 @ 15:32:
[...]
Dat heeft volgens mij vooral te maken met de explosieve aard van de manier waarop deze discussie is gevoerd. In feite kun je bijna stellen dat er op geen enkel moment een echte discussie gevoerd is, want vanaf het begin is iedereen die niet tegen Zwarte Piet is weggezet als een racist. Misschien niet letterlijk, maar vanaf het begin af aan is het direct een protest geweest tegen racisme.
Dit geeft dus precies de kern weer in de hele discussie.
Alles wat zwarte piet betreft wordt meteen weggezet als racisme.
Vervolgens werkt de media hier lekker aan mee door een omhooggevallen figuur als Sylvana Simons een podium te geven om van te kunnen roeptoeteren.
(En helaas maar waar, de gemiddelde Nederlander neemt alles wat in de media staat voor waarheid aan...)

De "implementatie" van de zgn. roetpieten vind ik persoonlijk een goede vervanging van zwarte piet, want hij was toch zwart als roet?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 november 2016 17:11]


Door Tweakers user kobus71, vrijdag 4 november 2016 19:09

Ondertussen is Amsterdam al door de knieën. Geen zwarte Pieten, alleen roet veeg Pieten. Die tegenstanders van Piet maken het er zelf naar dat mensen een hekel aan ze krijgen. 75% van de NLers wil een zwarte Piet, toch word er toegegeven aan deze drammers en eisers. wat is hun volgende eis ?

Door Tweakers user Helixes, vrijdag 4 november 2016 21:11

Ik werk voor een internationale, maar van oorsprong Nederlandse onderneming. Vorige week is onze kantine versierd met sinterklaasparafenalia, waaronder wat zwartepieten poppen. Een Indiase expat vroeg aan mij waar dat voor was, en ik heb geprobeerd het sinterklaasfeest uit te leggen. Bij mijn uitleg over Zwarte Piet keek hij alsof hij water zag branden.

Welkom in de 21e eeuw. Nee. Echt, welkom in de 21e eeuw. Er is wat discussie, maar naar verluid is Zwarte Piet een 19e eeuws fenomeen. En, afgezien van wat er in de eerste helft van de 20e eeuw gebeurde, denk ik dat de tweede helft van de vorige eeuw in het teken stond van wederopbouw, tolerantie en verdraagzaamheid. Ik denk dat Zwarte Piet, wat hij dan ook maar mag wezen, goed gedeide in die sfeer. Er zijn wat tegengeluiden geweest (zie Zondag met Lubach, zondag jongstlede) maar die hebben nooit echt voet aan wal gekregen.

En toen was er het begin van deze eeuw. Het einde van Acht Jaar Paars en de zogeheten Puinhopen die daarmee gepaard gingen. Vier Boeings 757. De moord op een volksmenner, en alles wat daarna gebeurde - alsmede de moord op een libertaire filmmaker. Twee gigantische recessies. En onzekerheid over de identiteit van een volk in een almaar globaliserende wereld. Laat ik vooral ook de met een Hongaarse getrouwde Indische Limburger niet vergeten, maar dat is meer een product van zijn tijd.

Kortom, de 21e eeuw staat niet langer in het kader van tolerantie, verdraagzaamheid of wederopbouw. De 21e eeuw gaat over consolidatie, identiteit en wantrouwen - twijfel, kortom. Waar we ons in ieder geval nog wel mee identificeren is tolerantie en het sinterklaasfeest (als onderdeel van de Nederlandse canon, ook al zo'n 21e eeuwse uitvinding om identiteit verankeren). Maar goed. Echt tolerant zijn we eigenlijk al niet meer. Minder tolerant. Minder, Minder.

En dus roert zich de tegenpartij - de benadeelden in de groeiende angstcultuur. De minderheid. Nou ja, een minderheid, specifiek een groep mensen wiens voorouders wij tegen hun wil over de Atlantische oceaan hebben gesleurd. Een minderheid die heeft geprobeerd een succesvol bestaan op te bouwen in de onze samenleving. En, voor een deel in ieder geval, daar in zeker drie generaties niet de kans toe heeft gezien. In hun beeld zijn zij, na generaties slavernij en anderhalve eeuw bevrijd van dat juk nog steeds tweede, misschien wel derderangs burgers. In wat een egalitaire maatschapij pretendeert te zijn.

En ja. Zij vinden in het Sinterklaasfeest de hypocrisie van een natie die zich identificeert met tolerantie en verdraagzaamheid. Hoe het ook mogen zijn, het is niet lastig slavernijsymbolen te zien in die traditie. De rest is retoriek, allicht - maar wel van het soort dat ons allen met de paplepel wordt ingegoten van de kansel van de Tweede Kamer. Noem het de derde wet van Newton.

Dus, lieve mensen. We hebben de keus. De dialoog aangaan met de Sylvana Simonsen van deze wereld, en de Jurgen Raymannen. En, ja, ook die van het actiecommité. Of - en dat kan ook - ons verder verschansen in de wij-en en zij-en, in de angstcultuur, achterdocht en wantrouwen zoals gepredikt vanuit Venlo. Ik heb alvast mijn keuze gemaakt...

Door Tweakers user Gomez12, zaterdag 5 november 2016 01:21

Wat ik eigenlijk onthutsend vind en wat ik niet wist is de uitspraak van de kinderombudsman...
De Kinderombudsman concludeert dat de huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en daarmee in strijd is met
artikel 2, 3 en 6 IVRK. De Kinderombudsman concludeert daarom dat Zwarte Piet zodanig aangepast moet worden dat gekleurde kinderen geen negatieve effecten meer ervaren en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het Sinterklaasfeest.
Dat is toch potjandorie geen conclusie, alles "kan bijdragen" aan pesten, uitsluiting of discriminatie. En dan meen ik ook echt alles.

Het gaat erom wat draagt er reeel bij aan pesten, uitsluiting of discriminatie daar moet je naar gaan kijken, niet naar wat er theoretisch allemaal aan "kan bijdragen".

Enkele voorbeelden
- Verkeerde kleren dragen reeel bij aan pesten
- Ouders die minder geld hebben dragen reeel bij aan pesten
- Slappe personen dragen reeel bij aan pesten
- Mensen die niet/slecht voor zichzelf opkomen dragen reeel bij aan pesten
En zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan, maar ipv die concrete dingen aan te pakken gaat de kinderombudsman zich uitspreken over iets wat "kan bijdragen aan"...
Die gast moet gewoon eens zinnig werk gaan doen ipv dit soort werk... Dit is waanzin...

Door Tweakers user Splorky, zaterdag 5 november 2016 08:07

De discussie vind ik altijd erg lastig. Zelf ben ik voor zwarte piet, en zie me zelf niet als racistisch. De zwarte pieten zie ik ook niet als onderdanige slaven.

Aan de andere kant denk ik niet dat het een kind ook maar iets zal uitmaken welke kleur een Piet is.

De racisme joker wordt nu gespeeld en dat strijkt me tegen de haren in want persoonlijk vind ik het speerpunt van de discussie niet kloppen, en een schuld gevoel aan praten zorgt juist voor dat ik blind wordt voor andere echte argumenten. Ik heb nooit minderwaardig gedacht over zwarte mensen omdat ze zwart zijn, tuurlijk sommige individuele mensen die zwart zijn wil ik wel achter het behang plakken. de lijst voor alleen al blanke Nederlanders is vele malen langer.

Het is denk vooral hoe je er mee om gaat, je kunt een slachtoffer rol in duiken. Je kunt het gebruiken om je rassisme even extra te tonen. Het zal vast ook wel gebeuren dat een kind in alle onschuldigheid vraagt aan een zwart iemand of hij een zwarte Piet is, en vervelende etters zullen het gebruiken om anderen te pesten (maar die etters pesten vast niet alleen zwarte mensen rond sinterKlaas maar het hele jaar door met was ze maar kunnen verzinnen)

Er lijkt me ook geen discussie mogelijk aan de ene kant heb je "alle zwarte pieten het land uit" aan de andere kant heb je "ga lekker zelf het land uit als het je niet bevalt". Het is jammer dat er geen discussie op gang kan komen hoe zwarte Piet kan blijven op een acceptabele manier.

Persoonlijk vind het het puur een kinder feest en nogmaals die zien geen rassisme achter de kleur (als ze dat wel zien kijk dan even naar de ouders) maar het zal ze ook geen snars uit maken als zwarte Piet blauw is en ze allemaal witte mutsen op hebben als het zwartepieten journaal hier een goed verhaal aan breidt. Ik vindt zwarte pieten belangrijker dan de kinderen terwijl het nog geen eens mijn feestje is. Wat ik wel onacceptabel vind is dat er tijdens het feest op locatie zelf actie wordt gevoerd. (Als de boot vertrokken is uit Spanje geen media aandacht meer geven aan bij de partijen (of is dat weer sensuur?!))

Als ik me ouders mag geloven dan speelde de hele discussie als minimaal 30 jaar (waarbij dus ook hele generaties zijn opgegroeid met haat tegen zwarte Piet) en het zal nog wel even duren ook al lijkt het steeds heviger te worden (of meer media aandacht krijgt).

Over het ICC heb ik weinig te zeggen.

Door Tweakers user Jeroenneman, zaterdag 5 november 2016 13:31

Tja, de zeikers winnen natuurlijk.

Daarvoor zijn de lui buiten de Randstad veel te nuchter. Die behoeven geen discussie over wel of geen zwarte Piet. Maar die schreeuwen niet zo hard, en die worden niet uitgenodigd voor talkshows om te praten over hoe zielig ze wel niet zijn.

Want discussie en vooral polarisatie doet het goed in de oude media. God, wat ben ik blij als over een paar jaar iedereen simpelweg goede series uit Scandinavië of de enkele parels van HBO kijkt, en niet meer dat eeuwige gezeik van Pauw of Brink. Kan die troep ook van de TV.

# gewoonnormaaldoen.

Door Tweakers user aliencowfarm, zondag 6 november 2016 20:55

BillsGate schreef op donderdag 03 november 2016 @ 10:16:
Wat me vooral stoort, los of dat je voor of tegen bent, is hoe fel en aggressief volwassenen tegen elkaar reageren over dit onderwerp, terwijl het in basis een kinderfeest is.

Als deze hetze zijn uitwerking zelfs in Afrika vindt, zijn we het dan allemaal niet veel te serieus aan het nemen?
Vindt dit wel een interessant stukje dat ik denk ook gedeeltelijk ook op dit onderwerp van toepassing kan zijn: kennislink: Waarom we vegetariërs irritant vinden

Het is niet enkel het onderwerp wat de felheid op roept maar ook het feit dat mensen aan de andere kant zich persoonlijk voelen aangevallen. Het is meer dat men bang is om immoreel over te komen. En zich dus heviger verzet.

Reageren is niet meer mogelijk