Jalapeño en habanero in het zuur

Door Qwerty-273 op maandag 7 december 2015 12:36 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.658

Om ook een steentje bij te dragen aan het culinaire niveau op TweakBlogs, een klein blogpostje geinspireerd op deze blogpost. Ik houd van af en toe eens lekker heet eten. En ik houd ook van Ogórki kiszone en Ogórki małosolne, of te wel augurken in het zuur zoals ze hier heten. In het Nederlands valt dat allemaal onder de noemer "inleggen" dat alsvolgt beschreven wordt op WIkiPedia "Inleggen is het conserveren van levensmiddelen door het in een conserveermiddel te leggen". Een ander woord is "inmaken" wat door de Van Dale online als "duurzaam maken door ze luchtdicht of in een bep. stof te bewaren" wordt uitgelegd. De sub-groep is dan weer "tafelzuur" wat eigenlijk elke groente of fruit kan zijn ingemaakt in azijn, of beter gezegd zuur.

Eerder heb ik het recept op de eerder genoemde blogpost al eens gemaakt om het uit te proberen, of op zijn minst een variatie daarvan gericht op eigen smaakstijl. Dat beviel goed, dus enkele weken geleden op de markt wat meer pepers gekocht, jalapeño en habanero om precies te zijn. Deze schoongemaakt en in ringetjes of plakjes gesneden. Het zuurmengsel (azijn, zout, suiker en wat knoflook) klaargemaakt en vervolgens de ringetjes er in. Laten staan voor een tijdje. In de potten en na het verder afkoelen in de koelkast. Ondertussen gaan ze er weer beetje voor beetje uit de koelkast op de boterham met ham of kaas :)

http://static.tweakers.net/ext/f/tHQqGjT0OtSVn8q6Sm2aPz9W/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/HbnRlQ9Fg0Lw3r6QIfvazLhY/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/nbNVepaCtyjWxIua83VHmbVZ/medium.jpg

Voor de volgende keer, dat duurt wel weer een tijdje voordat de potten leeg zijn en de pepers weer beschikbaar zijn op de markt, ga ik waarschijnlijk nog wat kruiden toevoegen. Kijken of dat nog de smaak naar een ander niveau kan brengen. Al is het natuurlijk voornamelijk gericht op de hitte van de pepers. Als je nou zin hebt in zuur dan kan je bijvoorbeeld in Nederland terecht bij Zoet en Zuur of natuurlijk bij je gewone supermarkt voor azijn en andere ingredienten.

Volgende: "Papers, Please!" 04-'16 "Papers, Please!"
Volgende: Super Science Friends - Episode 1 11-'15 Super Science Friends - Episode 1

Reacties


Door Tweakers user br men, maandag 7 december 2015 12:57

Groen laat je de pitjes in zitten als enige. Waarom is dit?

Door Tweakers user Silent7, maandag 7 december 2015 13:16

Leuk! gaan we ook eens doen, bedankt voor de tip!

Door Tweakers user copywizard, maandag 7 december 2015 13:51

br men schreef op maandag 07 december 2015 @ 12:57:
Groen laat je de pitjes in zitten als enige. Waarom is dit?
ik vermoed dat dat voor de extra "pit" is gezien de kracht van een peper in de pittjes zit en jalepeno pepers vallen op de scoville schaal redelijk mee kwa scherpte dus kun je daar de pitjes erin laten zitten een habanero is naar mijn idee een stuk pittiger dan de jalepeno?

dus zou je ze eetbar willen hebben dan is het aan te raden de pitjes te verwijderen !

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scovilleschaal

maar gave blog ga ik volgen! ik hou zelf ook wel van een ingelegd pepertje door me maaltijd maar trek je de potten ook vacuum? of niet omdat ik merk als ik fabrieks perpers in zurr koop ik ze na een paar weken weg kan gooien gezien door de buitenlucht er een haarig dingetje (schimmel) op kan komen

[Reactie gewijzigd op maandag 7 december 2015 13:55]


Door Tweakers user Qwerty-273, maandag 7 december 2015 15:03

Het is inderdaad voor de "pit". Daarnaast zitten ze bij de jalapeño behoorlijk vast in het midden door de hele peper, en bij de habanero voornamelijk zitten ze aan het kroontje vast.
Oh, en handschoenen zijn aan te raden bij het snijden. Ik heb tot de volgende nacht mogen genieten van een brandend gevoel op mijn handen :) Voornamelijk van het habanero sap...

Ik heb ze niet vacuum getrokken, maar doordat het zuur heet/warm is en vervolgens het deksel er gedraait is, zitten ze volgens mij wel goed dicht (afkoelen van de lucht die in het potje zit - > het deksel van het potje kan je niet meer indrukken). Over houdbaarheid, ze staan in de koelkast en een eerdere poging (was op in 2 weken) was alles goed tot en met het einde.

[Reactie gewijzigd op maandag 7 december 2015 15:13]


Door Tweakers user Damic, maandag 7 december 2015 18:29

Moet je al zeker niet in je ogen wrijven, dan mag je naar de dokter/ziekenhuis om uit te laten spoelen :')

Reageren is niet meer mogelijk