"We shall overcome"

Door Qwerty-273 op vrijdag 20 maart 2020 13:24 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 1.513


Ja de achtergrond van de tekst is anders, maar ook toepasselijk voor de huidige periode!

Coronavirussen

Door Qwerty-273 op woensdag 18 maart 2020 12:52 - Reacties (0)
Categorie: -, Views: 1.367

Nee dit is geen blog over de recente uitbraak van SARS-CoV-2 en/of COVID-19, of welke titel je er op wilt plakken. Daar is wetenschappelijk nog gewoon veel te veel over onbekend. Dat heeft nog jaren en jaren van onderzoek nodig. Nee, ik wou het hebben over HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 en HCoV-HKU1.

"Huh? Wat is dat nou weer?" zullen de meesten denken. Nou dat zijn dus enkele andere coronavirussen die bestaan. En er zijn er nog meer in dezelfde familie.

"Paniek!?" Nee, wees gerust. Dit is niets om je zorgen over te maken.

Wat deze 4 virussen in het gemeen hebben, is dat ze wereld wijd verspreid zijn.

HCoV-229E en HCoV-OC43 zijn één van de virussen die een goede verkoudheid kunnen veroorzaken. De tweede wordt al opgemerkt sinds de jaren '50 van de vorige eeuw. Hoewel een verkoudheid voornamelijk door rhinovirussen voorzaakt worden, komt ongeveer 15% af van een HCoV variant. Dat is ongeveer hetzelfde als het percentage van verkoudheden die door influenza virussen veroorzaakt worden.

Verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte bij mensen. Gemiddeld worden volwassenen twee tot drie keer per jaar verkouden. Kinderen worden gemiddeld zes tot twaalf keer per jaar verkouden. Mensen krijgen deze infecties al sinds de vroegste tijden. Mensen kunnen drager zijn van een virus en het doorgeven aan anderen zonder zelf symptomen van een verkoudheid te vertonen.

Het is een infectieziekte van de bovenste luchtwegen die zich makkelijk verspreidt en meestal leidt tot een ontsteking in de neus. Tot de symptomen behoren: hoesten, keelpijn, neusverstopping, een loopneus en koorts. Meestal verdwijnen de symptomen na zeven tot tien dagen. Sommige symptomen kunnen echter tot drie weken aanhouden. Er zijn meer dan tweehonderd virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken.

Oeps, dat betekend dat wij waarschijnlijk al vaker met coronavirussen te maken hebben gehad en er een grote waarschijnlijkheid is dat jij en ik er zelfs mee hebben rond gelopen.


Nog wat literatuur voor de lange dagen!

Corman VM, Muth D, Niemeyer D, Drosten C (2018). "Hosts and Sources of Endemic Human Coronaviruses". Advances in Virus Research. 100: 163–88. doi:10.1016/bs.aivir.2018.01.001. ISBN 978-0-12-815201-0. PMID 29551135.

E. R. Gaunt,1 A. Hardie,2 E. C. J. Claas,3 P. Simmonds,1 and K. E. Templeton. Epidemiology and Clinical Presentations of the Four Human Coronaviruses 229E, HKU1, NL63, and OC43 Detected over 3 Years Using a Novel Multiplex Real-Time PCR Method down-pointing small open triangle. J Clin Microbiol. 2010 August; 48(8): 2940–2947.

Susanna K. P. Lau, Paul Lee, Alan K. L. Tsang, Cyril C. Y. Yip,1 Herman Tse, Rodney A. Lee, Lok-Yee So, Yu-Lung Lau, Kwok-Hung Chan, Patrick C. Y. Woo, and Kwok-Yung Yuen. Molecular Epidemiology of Human Coronavirus OC43 Reveals Evolution of Different Genotypes over Time and Recent Emergence of a Novel Genotype due to Natural Recombination. J Virology. 2011 November; 85(21): 11325–11337.

Esper, F., C. Weibel, D. Ferguson, M. L. Landry, and J. S. Kahn. 2006. Coronavirus HKU1 infection in the United States. Emerg. Infect. Dis. 12:775–779.

Gerna, G., E. Percivalle, A. Sarasini, G. Campanini, A. Piralla, F. Rovida, E. Genini, A. Marchi, and F. Baldanti. 2007. Human respiratory coronavirus HKU1 versus other coronavirus infections in Italian hospitalised patients. J. Clin. Virol. 38:244–250.

Kaye, H. S., H. B. Marsh, and W. R. Dowdle. 1971. Seroepidemiologic survey of coronavirus (strain OC 43) related infections in a children's population. Am. J. Epidemiol. 94:43–49.

Peer-2-Peer lenen - wat dichter bij huis of toch niet?

Door Qwerty-273 op zaterdag 25 januari 2020 07:27 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 2.838

De vaste bezoekers van het Persoonlijke Financiën, Studie en Loopbaan sub-forum met interesse voor crowdfunding, crowdlending, peer-2-peer, of hoe je het ook precies wilt noemen, kennen ongetwijfeld de topics Peer-2-Peer lenen: de praktijk en P2P Investing - Mintos. Waarbij ook de topic reeksen Financiële onafhankelijkheid en Beleggen op de beurs in de praktijk zeker niet mogen ontbreken. Hier worden (soms heftige) discussies gevoerd over de beste aanpak, achtergrond informatie gegeven, de voor- én nadelen besproken op de financiële gebieden en verschillende strategieën met elkaar vergeleken. Hier tref je dan ook financiële experts, hobbyisten en de mensen die iets hebben gehoord op een verjaardagsfeest of een gesprek bij de koffieautomaat deels hebben opgevangen en opzoek zijn naar meer informatie aan.

Het Peer-2-Peer lenen topic biedt een hoop informatie maar daar ligt wel de nadruk op de hogere rendementen waarbij ook hogere risico's horen. Dan laat ik bedrog zoals recentelijk het platform Kuetzal heeft laten zien nog buitenschot. Van de grote platformen kennen velen hun oorsprong in één van de Baltische staten, daar is een gunstig belastingklimaat voor financiële bedrijven, loopt er veel jong technisch talent rond, het is Europees en zijn de operationele kosten ook een stuk lager in vergelijking met ons kikkerlandje. Het is alleen wel lastig door afstand en taal om een goede inschatting te maken over de betrouwbaarheid van zowel het platform als de daadwerkelijke leningen. Waarbij een hoog rendement je toch eerder kan laten twijfelen of je het er toch niet op zou moeten wagen, of positive geluiden van onbekende anderen je toch over de streep kunnen trekken (zoals een blog).

Het belangrijkste is om nuchter na te denken of de dingen wel kloppen. Bestaat het bedrijf wel echt? Is het niet te goed om waar te zijn? Wie zit er achter het platform? Wie zijn en afnemers van de investeringen? Hoe groot is het platform? Welke opties worden er genomen om investeringen te beschermen en eventueel juridisch op te volgen?

Hieronder volgt een beknopt overzicht van enkele Nederlandse en internationale platformen.

Geld voor Elkaar (GvE) (website)
Dit is een Nederlands platform dat sinds 2010/2011 bestaat. Het voordeel is dat alles binnen de Nederlandse regelgeving valt, je hebt dus veel makkelijker door wat er wel en niet goed gaat. Vergeleken met internationale platformen zijn de geboden rentes wel aan de lagere kant, hoewel het gemiddelde rond de 7,5% ligt lopen ze uiteen van 4,5% tot 9%. Het aanbod loopt niet over, waardoor het wel zo kan zijn dat er op het moment dat je geld beschikbaar hebt om te investeren er geen enkele investeringsmogelijkheid open staat. Het is een investeringsvorm waar je tijdens de looptijd niet uit kan stappen door jouw aandeel van de lening te verkopen. Bij eventuele betalingsproblemen door de lener biedt GvE geen garantie en wordt op den duur de zaak overgedragen aan een gerechtsdeurwaarder. GvE geeft daar zelf bij aan dat "Van de openstaande vorderingen die worden overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder wordt gemiddeld 30% succesvol teruggevorderd.", dat kan dus een behoorlijk rendementsrisico zijn.

Kapitaal Lokaal (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2016 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. Vergeleken met GvE is het aanbod veel beperkter en erg lokaal gericht, zo is het lastig om een project dat openstaat voor investeerders hier te vinden. De rentes zitten rond de 5% en 6%.

VastgoedInvesteren (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2017 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. Het is net wat groter dan Kapitaal Lokaal, maar vergeleken met GvE een kleine speler. Ook hier is het zeer lastig om een project te vinden dat openstaat voor investeerders. De rentes lopen uiteen van 4,5% tot 8% rente.

Lender&Spender (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2017 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. Het is kwa grootte te vergelijken met VastgoedInvesteren. De rentes zitten rond de 4%.

NLInvesteert (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2017 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. Het zit kwa grootte boven VastgoedInvesteren en Lender&Spender, maar vergeleken met GvE is het een kleine tot middengrote speler. Ook hier zitten de projecten razendsnel vol en loopt de rente wat meer uiteen van 5% tot 11%. Hierbij moet wel vermeld worden dat er meer risico aan deze projecten zit.

Collin Crowdfund (website)
Is ook een Nederlands platform dat sinds 2014 bestaat. Het valt ook binnen de Nederlandse regelgeving. En kwa grootte kan je het vergelijken met GvE. Ook hier lopen de rentes uiteen van rond de 5% tot 9%. Echter hier lopen de projecten ook binnen de kortste keren vol.

October (website)
Dit is een Frans platform dat zich richt op het midden en kleinbedrijf in Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland. Het bestaat sinds 2014 en droeg eerder de naam Lendix. Afhankelijk waar het afnemende bedrijf zich bevindt is de lokale regelgeving van toepassing omdat ze in elk van deze landen een klein kantoor hebben. De rentes lopen hier ook uiteen zoals op de eerder genoemde platformen.

Mintos (website - website met referral)
Mintos is één van de grootste en bekendste platformen in Europa. Het platform bestaat sinds 2015 en bevindt zich in Letland. Het werkt samen met zogenoemde loan originators waar consumenten en bedrijven verschillende soorten leningen af kunnen nemen. Hier worden bovendien meerdere valuta's ondersteund en lopen de rente percentages behoorlijk op. Maar daar zit ook bijbehorend risico aan. Bij veel van de aangeboden leningen zit een buy-back garantie, waarmee de loan originator een toezegging doet dat bij een betalingsprobleem van de afnemer ze deze lening terug kopen. Echter wanneer ze zelf betalingsproblemen hebben dan voegt het niet al te veel toe.

Crowdestor (website - website met referral)
Dit is een platform uit Estland en Letland dat sinds 2018 bestaat. Het richt zich op projecten die door heel Europa worden uitgevoerd. De rente vergoedingen liggen hoog, tot wel 20% in sommige gevallen, maar daar hoort ook een erg hoog risico profiel bij. Wel werkt men aan het Crowdestor BuyBack fund, waarmee een deel garantie wordt opgebouwd wanneer een project niet zijn beloftes kan waarmaken. Hoe dit in de praktijk uit pakt is nog af te wachten.

Bondster (website - website met referral)
Dit is een platform uit Tsjechië en bestaat sinds 2017. De Tsjechische regelgeving is van toepassing. Ze bieden ondersteuning aan voor zowel de EUR als de CZK, waarbij de rente percentages behoorlijk uiteen kunnen lopen van 5% tot 13%. Ook hier kleeft een bepaalde risico aanvast.

Debitum.network (website - website met referral)
Dit is een platform uit Letland en bestaat sinds 2017. Ze bieden projecten aan met rente percentages tussen de 4,5% en 10% uit Nederland, Letland, Litouwen, Estland, Tsjechië, Polen en Roemenië. De Nederlandse projecten via Cardec Factoring werden recentelijk besproken in het eerder aangehaalde Peer-2-Peer lenen: de praktijk-topic.

Rendity Crowdinvesting (website - website met referral)
Dit is een platform uit Oostenrijk en de projecten zitten in vastgoed rond Wenen. Ze richten zich voornamelijke op het aantrekken van investeerders uit de Duitstalige landen, maar de meeste informatie over de projecten is zowel het Duits als het Engels beschikbaar. Het valt onder de Oostenrijkse regelgeving. De rentes lopen uiteen van 4,5% tot 7,5%.


Poll: Zit een deel van jouw vermogen in crowdfunding?Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=402414&layout=6&sort=org
Ook een poll maken? Klik hier

Vuurwerk 2019/2020

Door Qwerty-273 op vrijdag 10 januari 2020 14:19 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 2.920

---
Voor een discussie over de voors en tegens van vuurwerk in Nederland, wil ik jullie graag door verwijzen naar de blog van sys64738 : Vuurwerk: het zou verboden moeten worden!.
---


Mijn artikel van vorig jaar over hetzelfde onderwerp is Vuurwerk 2018/2019.

Ook dit jaar weer vuurwerk aangeschaft bij Piromax in Blizne Laszczynskiego vlak bij Warschau in Polen. Dat is voor mij om de hoek, want ik woon en werk in Warschau :)

De uiteindelijke aankoop voor deze jaarwisseling was:

PXB3905 Kewlar dit is een voorstelling van 49 shots met een diameter van 30 mm en een CE categorie F3. Deze schiet niet alleen kaarsrecht om hoog, maar ook met een spreiding van links naar rechts voor een voller vullend effect. De hoogte is ongeveer 60 meter. Een video van het resultaat ziet er zo uit:


PXB3301 Hard dit is een zeer korte voorstelling van 9 shots met een diameter van 50 mm en een CE categorie F3. Deze schiet alleen kaarsrecht om hoog en de hoogte is ongeveer 60 meter. Een video van het resultaat ziet er zo uit:


PXC306 2in1 show box dit is een dubbele voorstelling in één doos met intotaal 90 shots met een diameter van 30 mm en een CE categorie F3. Deze schiet niet alleen kaarsrecht om hoog, maar ook met een spreiding van links naar rechts voor een voller effect. De hoogte is ongeveer 60 meter. Een video van het resultaat ziet er zo uit:


Wellicht volgend jaar, vanwege de maatschappelijke discussie rond vuurwerk, een keer een voorstelling uit de silent fireworks lijn proberen zoals de PXB3806 Lutra, PXB3807 Sorex of PXB3932 Velpus al zijn ze niet echt compleet stil, en ook de effecten zijn toch wel minder (op video).

Nog een gelukkig nieuw jaar!

Edwin Wagensveld en de GRU

Door Qwerty-273 op dinsdag 18 juni 2019 16:18 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 2.616

Zo zit je weer wat te lezen op bellingcat : https://www.bellingcat.co...bulgarian-border-patrols/

En plots kom je meneer Edwin Wagensveld tegen op een plek waar je hem niet verwacht. Tuurlijk kennen we hem allemaal van zijn acties in NL, al dan niet achterna gezeten door straatgespuis (op uitlokking natuurlijk - want dat zijn leuke plaatjes voor de pers en bevestigt een aantal van zijn punten). Maar deze relaties in Bulgarije, en de relaties die die relaties weer hebben dat laat toch ook weer een ander beeld zien.

Op de foto voor Fortress Europe samen met BNO Shipka waarvan hun leden en connecties plots ook weer verschijnen bij de Russische militaire inlichtingendienst GRU (of GROe als je de Nederlandse transliteratie gebruikt).

https://tweakers.net/ext/f/ZvTDGiFvfOjBqmLjvAYvFX6B/full.jpg

https://tweakers.net/ext/f/15zbDhQImpr3olQtYWSnjebM/full.jpg

https://tweakers.net/ext/f/nkkOutcJGLSEj2PQw6LS2HYE/full.jpg