AOW? Weg ermee!

Door Qwerty-273 op woensdag 19 januari 2022 18:07 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 4.275De hele playlist is fantastisch!

Vuurwerk 2021/2022

Door Qwerty-273 op maandag 3 januari 2022 19:00 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 3.964

Dit is een blogpost als voortgang op twee eerdere blog artikelen, namelijk Vuurwerk 2018/2019 en Vuurwerk 2019/2020. Vorig jaar heb ik blijkbaar geen blogpost online gezet, maar dit jaar weer wel.

Zoals elk jaar komt de discussie opgang met de betere wederhelft van onze relatie. Hoe zonde is dat vuurwerk van het geld, kan je niet beter kijken naar wat anderen afsteken, wat heeft dat nou voor maatschappelijk nut, etc. etc. Nu is dit wel (voor mij) traditie, en hebben deze discussies niet als resultaat dat er geen vuurwerk wordt gepland. Wel is het kosten aspect altijd een stevige discussie en daar komt dan ook vaak water bij de wijn kijken om toch mooi vuurwerk te hebben maar ook te kijken naar de portemonnee (of eerder de inhoud daarvan).

Zoals ook de eerdere jaren kom ik uit bij Piromax te Warschau. Dat is voornamelijk vanwege de eerdere ervaringen en ook dat het eenvoudig te bereiken is voor mij. Een andere Poolse "producent" (alles wordt natuurlijk gewoon in China gemaakt en verscheept richting Europa) is Triplex die net een tikje goedkoper is, maar wel een stuk verder weg zit. En als je verschillende YouTube video's bekijkt, dan komt vaak Piromax net wat lekkerder op beeld.

In de blogpost 2019/2020 schreef ik nog over de maatschappelijke discussie rond vuurwerk en om wellicht een keer te kijken naar de silent fireworks producten, dat is er nog niet van gekomen.

De uiteindelijke aankoop voor deze jaarwisseling was:

PXB2424 Titanium Green dit is een salute van 100 shots met een diameter van 20 mm en een CE categorie F3. Deze schiet niet alleen kaarsrecht om hoog, maar ook met een spreiding van links naar rechts voor een voller vullend effect. Wel is het voornamelijk harde knallen snel achter elkaar waarbij het visuele effect simpel is. Een video van het resultaat ziet er zo uit:

PXB3714 Fornax dit is een voorstelling van 48 shots met een diameter van 30 mm en een CE categorie F3. Deze schiet recht om hoog, waarbij er verschillende effecten de revue passeren. Het is een redelijk langzame voorstelling als je het vergelijkt met anderen. Een video van het resultaat ziet er zo uit:

PX-PRO 12 dit is een voorstelling van 91 shots met een diameter van 25 mm en een CE categorie F3. Deze schiet niet alleen kaarsrecht om hoog, maar ook met een spreiding van links naar rechts voor een voller vullend effect. Deze is merkbaar sneller dan de hierboven genoemde Fornax. Een video van het resultaat ziet er zo uit:

Totale kosten kwamen uit op 725 PLN, dat is ongeveer 160 EUR.

Eigenlijk had ik een ander lijstje met een voorselectie, echter in de winkel op 31 december waren sommige voorstellingen al uitverkocht. Zo zijn de Fornax en Pro 12 aangeraden als beschikbare vervanging van mijn selectie. Zo zat daar eigenlijk een voorstelling met shots met een diameter van 50 mm tussen - hierbij gaf Piromax aan dat ze dit jaar problemen hadden met de leveringen van alle 50 mm producten (behalve de per twee verpakte enkel shot PXO310 No Limits die vorig jaar onderdeel was van mijn aankoop).

Nog een gelukkig nieuw jaar!

Microdosing met psychedelica

Door Qwerty-273 op donderdag 2 december 2021 13:36 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 4.373

Wat is microdosing eigenlijk?

Microdosing is zoals de naam al een beetje door laat schemeren een zeer kleine dosis. In het geval van microdosing met psychedelica kan je dat zien als een zeer kleine dosis van wat je normaal zou nemen om een "trip" te maken. Het idee is dat je wel verschillende positieve effecten ervaart op fysieke en emotionele vlakken zonder dat je in een psychedelische trip terecht komt, bij zo'n trip horen onder andere visuele waarnemingen.

Een ander kenmerk is dat je deze kleine dosis regelmatig inneemt zodat je de positieve effecten langdurig waarneemt. Dit kan als langdurige planning, of alleen in perioden van hoge stress niveau's of op momenten van een zeer zware mentale belasting.

Wat zijn dan de positieve effecten?

Ieder persoon zit weer anders in elkaar, en ook zit er verschil in welke psychedelica en in welke verhoudingen er gebruikt wordt voor de microdosing. De meeste personen geven de volgende effecten aan:
  • energieker gevoel
  • creatievere mindset
  • helderder denken
  • beter focussen
  • positiever gevoel
  • aanwezig zijn in het nu
Is dat niet een beetje zweverig?

Hoewel een enkele onderzoeker voornamelijk naar placebo effecten lijkt te wijzen, is de algemene consensus ondertussen wel gedraaid en ziet men de positieve effecten eigenlijk bij de meeste microdosers terug. Zo heeft recentelijk Nature het artikel "Adults who microdose psychedelics report health related motivations and lower levels of anxiety and depression compared to non-microdosers" gepubliceerd. Dit onderzoek werd onderleiding van 'The University of British Columbia - Okanagan' uitgevoerd waarbij 8500 mensen uit 75 landen meededen. De helft volgde een microdosing regime en de andere helft niet. De groep die microdoosde gaf aan zich veel minder zenuwachtig en depressief te voelen en ook de stress niveaus waren merkbaar minder.

Hoe microdose je op een verantwoordelijke manier?

Er zijn verschillende bronnen op het internet die op decennia van ervaring advies geven hoe je kan microdosen op een verantwoordelijke manier. De website van de Microdosing Institute neemt je mee door een stappenplan. En de boeken van Michael Pollan geven ook zeer goede achtergrond en persoonlijk ervaringen.

Er zijn verschillende communities waarbij ook de veiligheid hoog in het vaandel staat. Belangrijk is ook dat alle stoffen die gebruikt worden voor microdosing niet verslavend zijn, je bouwt dus niet een afhankelijkheid op zoals je wel doet met bijvoorbeeld nicotine of alcohol. En je hebt dan ook geen ontwenningsverschijnselen op het moment dat je stopt met microdosing met psychedelica.

De meest voorkomende psychedelica is op basis van psilocybine paddenstoelen, of ook wel magic mushrooms genoemd. Waarbij gedroogde paddenstoelen die vervolgens vermalen worden tot poeder zorgen voor een makkelijker af te wegen consistente dosis.

Er zijn verschillende planningen die je kan volgen. Een daarvan is het Fadiman Protocol, gebaseerd op de ervaringen van Dr. James Fadiman die sinds de jaren '60 psychedelica aan het onderzoeken is. Veel van zijn ervaringen zijn samengekomen in het boek "The Psychedelic Explorer’s Guide". Hij omschrijft het heel samengevat als:
“On day one, you dose. Day two, you’re still having the effects. Day three, you should be noticeably not having the effects, and on day four you dose again. For self-study, that’s ideal because it gives you a chance to see what’s going on.”
Een andere planning staat bekend als de Stamets Stack. Ditmaal gebaseerd op de ervaringen van mycoloog Paul Stamets, of te wel een onderzoeker van paddenstoelen. Waarbij hij niet alleen kijkt naar psilocybine paddenstoelen maar daar ook pruikzwammen (Hericium Erinaceus of Lion’s Mane) en vitamine B3 (nicotinezuur of niacine) aan toevoegt.

Waar kan ik beginnen?

Het belangrijkste is natuurlijk om je goed in te lezen, en daarbij ook een community (of meerdere) te gaan volgen waar mensen hun eigen ervaringen delen. Die ervaringen kunnen je heel goed helpen met het maken van keuzes die positief voor jezelf zullen uitpakken. Het vinden van het juiste schema en type paddenstoel die het beste bij jouw past is een hele reis op zichzelf.

In Nederland kan je (gewoon) een smartshop binnenstappen en daar kunnen ze verschillende paddenstoelen aanraden, en kan je ook kant-en-klare microdosing pakken kopen. Ook heb je bijvoorbeeld iMicrodose waarbij je een abonnement kan afsluiten voor een maandelijkse levering van een microdosing kit waarbij ook een app zit om de voortgang en resultaten te volgen. Tevens bieden zij ook groepsessies en 1-op-1 teleconsults aan. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere aanbieders van vergelijkbare diensten en producten.De oplossing voor IJmuiden en omstreken

Door Qwerty-273 op donderdag 9 september 2021 11:14 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 3.037

Eerst even een hele beknopte geschiedenis les:


En dan een kort overzicht van de problematiek:


De laatste dagen is IJmuiden en Tata Steel weer erg in het nieuws. Het is vies en niet meer van de huidige tijd. Er wordt vervolgens gewezen naar de politiek om dit probleem op te lossen.

Het eerste vraagstuk is natuurlijk of je überhaupt wel staal productie in NL moet houden. Doen we dat niet, dan hebben onze Oosterburen op dit moment nog voldoende industrie die ons daar in kan voorzien. Maar ook daar zal de groene vlag steeds harder gezwaaid worden. De keuze die je dan moet maken is of je als NL afhankelijk wilt worden van buitenlandse leveranciers of niet (we zijn dat natuurlijk al voor tal van andere grondstoffen). Je zal daar harde afspraken moeten maken binnen de EU, welke landen de last van zulke industrie op zich zullen nemen.

Hoewel Tata Steel zelf al hard bezig is met bijvoorbeeld HIsarna voor de reductie van CO2 is dat nog steeds niet een complete oplossing, het produceert nog steeds vervuiling alleen wel een stuk minder.

Vattenfall, LKAB en SSAB hebben met hun HYBRIT productie process wel het staal maken vormgeven zonder fossiele grondstoffen en dus ook zonder CO2 uitstoot.

Is dat een oplossing voor IJmuiden? Je zit nog steeds met een groot gebied dat al vervuild is, ook al zou je vanaf vandaag alleen nog maar staal produceren via een schone methode. Dat is ook het geval als je vanaf vandaag deze industrie compleet sluit. De vervuiling blijft, er komt alleen niet meer bij.

Misschien is de meest gezonde optie wel, het richten op een schone productie methode EN het ontruimen van de omliggende gemeentes IJmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee. Dan is er namelijk ook geen probleem meer met de huidige vervuiling die vandaag de dag al het leven van deze mensen beïnvloed.

Hoogst waarschijnlijk is dat ook nog de goedkoopste optie ook. Hoewel je iedereen uit zal moeten kopen, zorg dragen dat er voldoende nieuwe woningen als vervanging elders in het land worden neergezet, etc. Zorg je daarmee wel dat je niet decennia vast zit aan door de overheid gedragen kosten van sanering etc. waarmee er nog geen oplossing voor die regio naar boven komt drijven.

Hernoem de Vijfheerenlanden in Vianen.

Door Qwerty-273 op maandag 26 juli 2021 20:53 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 4.604

Om bij de actualiteit aan te haken over straatnamen. Wellicht is het een idee voor Utrecht, Nieuwegein en Vianen om de straten waaraan de familieleden van de inmiddels beruchte Ridouan Taghi wonen te hernoemen. Nu is dat wel tegen het straatnamenbesluit van de meeste gemeentes om een bestaande straat te hernoemen (een nieuwe straat is geen probleem), maar een uitzondering zou in dit geval wel gemaakt kunnen worden.

Hernoem de straten waar de verschillende zussen of broers van Taghi aan wonen naar de namen van mensen die omgekomen zijn tot zover. Als eerste aanzet:
  • Derk Wiersumlaan
  • Peter R. de Vriesstraat
  • Mohammed Alarasistraat
  • Reduan Bakkalilaan
Dat is niet als een wijzende vinger naar de familieleden van Taghi. Je kan helaas je familie niet kiezen. Maar het is wel een sterk signaal aan Ridouan Taghi dat we de onschuldigen zullen herinneren in onze maatschappij. Hij zal bij het sturen van een kaartje uit de gevangenis altijd er aan herinnerd worden. Te ver is te ver!